3-års trots

 "Självständighetsåldern"
 
 
Jaha... som ett brev på posten kom den. 3-års trotsen. Det var inte såhär jag minns den med Ted. Jag minns inte att det var lika *intensivt. Kan ju var för att det har förändrats mycket sedan Ted var tre år. Ted var ensam, Lias har syskon att tjabba med och stödda sig mot. Jag är ensamstående, mer känslig?
 
I vilket fall som helst så har Lias på en månad, ja nästan exakt en månad förvandlats till ett litet monster på två ben. Både jag, Pappa Patrik, Förskola och familj samt vänner har även uppmärksammat detta. Så det är inte bara jag som märker hur han testar. Bara det att det är jag och Patrik som är ensamstående och står med detta själva varannan vecka. NU om någon tid hade det varit skönt att vara två. Känns dock helt underbart att tillsammans vara två om barnen även om vi inte bor under samma tak längre. Att kommunikationen mellan mamma och pappa funkar. För kommunikationen mellan mor och yngste son funkar inte alls nu.
Jag minns att jag och Ted haft dessa perioder. Det räckte med att vi tittade på varandra så började vi bråka. Idag är vi bästa vänner och kommer så bra överens. Men vi har haft våra "ups and downs". Ted har dock mognat till en fin ung man.

"8-åringen är inte sällan en drömmare och är upptagen med att bygga upp ett liv utanför hemmet. Skolan, kompisarna, aktivieter blir allt viktigare. Många är väldigt uppbokade, men 8-åringar måste få tid att leka också.

Vid 8 år kan man överblicka tillvaron allt bättre. Man förstår mer och mer av det som händer, både nära och långt bort.

Fortfarande är barnet förstås oerhört beroende av föräldrarna, även om kontakten kanske inte är så fysisk längre. Däremot kan barnet behöva lugna pratstunder med pappa och mamma."

 

Med *intensivt menar framför allt hur ofta och hur mycket. I ren skala. Att barn trotsar vet vi ju alla och 3-års trotsen är något som alla barn går igenom. En utvecklingsfas för dom precis som vid sexårs åldern och alla dom andra perioderna i livet vi hoppar lite högre än vad vi egentligen är beredda på. Men det ÄR verkligen intensivt. Inga pauser, inga stopp, ingen andningstid. Hela tiden är det något som inte passar, och det är precis som om det "inte ska passa". Säger jag blå (för jag vet att Lias tycker om färgen blå) så ska det vara grön. Bara för ATT!
Klart, jag KAN själv och ska själv och NEJ NEJ NEJ. VILL INTE!!!
 
Ska inte misstolkas, Lias har trotsat innan men sedan en månad tillbaka har det varit ett litet "helvete". Kan Lias "Krisreaktion" komma nu efter vår separation? (En separation jag inte berättat mycket om...än) Kan de vara detta som förstärker hans självständighetsutveckling? Jag forskar och letar och hittar en del tips och råd. Bland annat kan jag läsa att jag inte är ensam och tydligen inte en dålig mamma. För så kände jag mig idag under våra "krig" ggr flera. VILKEN USEL mamma med ett humör och så ickepedagogisk. men hallå? Hur pedagogisk KAN jag vara när det kvittar om jag säger blå eller grön? 
Ett tag idag var jag nära att bryta ihopa totalt. Bara sätta mig ner och gråta. Det var ett litet ögonblick jag verkligen ville göra det. Jag kände...nej..NU är det bra. Nu får det vara nog, jag orkar inte mer. 
Kanske ska berätta om den lilla händelsen, som egentligen är så odramatisk men blev dramatisk.
Lias var uppe tidigt idag och efter en förmiddag med besök i tvättstugan (vilket jag avskyr...vill ha tvättmaskin och kommer nog aldrig vänja mig vid detta) och handling på stan var han med riktigt understruket TRÖTT. Ja, sådär omöjligt trött och jag visste detta.Som bäddat för bråk. Blev det bråk? Ja...
Lias skrek, slog han var så arg bara för att han kan. 
Efter många om och men eftersom han inte ville sova alls så fick han sitta i fotöljen och titta på en film. Jag sade att minsta lilla skrik och gap så åker du från fotöljen! Ingen mer film. 
- Macka NU!!
Ha ha, jaha. Där stod jag och gjorde lunch, men jag var så sketans trött och han visste inte att jag börjat på den så jag gav han en macka. Bara för att slippa mer bråk. Jag gjorde lunchen, ignorerade honom. Maten klar och jag tänkte..."Ska jag fråga honom om han vill ha, jag vet ju svaret". 
Men se på fan, han skulle ha. Och inte vad som helst...Blodkorv och stekt bacon (jag älskar blodkorv). Ha ha, det är så jag gråter när jag skrattar...
 

"Trots och utveckling

Hela livet igenom kommer vi in i perioder av trots. Vi ifrågasätter och sätter oss på tvären, fast vi gör det på olika sätt i olika åldrar.

 Redan under det första levnadsåret har bebisen inte mindre än sju trotsperioder och trotsåldern vid 2-3 år känner vi alla till. Men vi kan också ha perioder av trots vid ca 4 år, 9 år, 12 år och så förstås i tonåren. Även som vuxna kan vi bli ifrågasättande och trotsiga när det händer något viktigt i livet, till exempel vid  graviditet, 30- och 40-årskris, klimakterium, pensionering. Här ska det dock handla om trots under barndomen.

 

Trots kan vara väldigt jobbigt, både för barnet som trotsar och för omgivningen. Men trotset behövs och det är positivt eftersom det leder till mognad och utveckling. När barnet plötsligt tvärvägrar och bär sig illa åt är det lätt att vi som föräldrar tycker att vi har misslyckats. Eller vi blir oroliga, undrar vad som hänt med vårt snälla barn som vi inte känner igen.

Men det är alltså inte vi föräldrar som gjort något fel när barnet plötsligt tvärvägrar till allt och bär sig illa åt. Och det är inget fel på barnet utan det är precis som det ska vara.

Extra krävande barn

 En del barn är alldeles ovanligt trotsiga, envisa, krävande och utmanande. De barnen är inte sällan tidigt utvecklade och är starka, fantasifulla och begåvade. De utmanar ständigt sina föräldrar (men brukar vara lätta att ha att göra med på dagis). Därför är det svårt och slitsamt att vara föräldrar till dem. Periodvis kan de skapa kaos och förtvivlan i familjen och de kräver ett extra starkt motstånd.

 Föräldrar till extra krävande barn kan få tankar om att barnet kan vara ett så kallat bokstavsbarn. Men barn som är jobbiga hemma och snälla borta har inte någon störning.  

 

Att tänka på


  • Ett trotsigt barn behöver motstånd. Det är inte fel att våga sätta stopp, bli arg och hindra barnet. Det är tvärtom viktigt, genom att ge motstånd hjälper vi barnet framåt i utvecklingen. Därmed inte sagt att vi måste ta alla konflikter - det kan bli outhärdligt många. Ibland måste vi  "välja våra krig".
  • Mitt i en intensiv trotsperiod känns det som att den aldrig kommer att ta slut. Men den tar slut och ofta följs trotsperioden av en ovanligt lugn period.
  • Det är svårt att vara lugn och konsekvent när det stormar som värst. Det är naturligt att man som förälder växlar mellan att hota, skrika, straffa, övertala, gråta och muta. Det mår barnet inte dåligt av.
  • Barn är olika. En del gråter istället för att skrika då de trotsar. Därför kan vi inte alltid behandla syskon på samma sätt.
  • Det kan vara lugnande och tröstande att prata med andra föräldrar med barn i samma ålder. Många tror att de är ensamma om att ha ett "omöjligt" barn och känner sig misslyckade.
  • Om du känner att du inte orkar med situationen, kontakta bvc och be att få tala med bvc-psykologen eller kontakta din BUP-mottagning.

"2-3 år kan kallas frontalkrockarnas tid. Det "snälla" barnet blir som förbytt, man känner inte igen det. Studier har visat att det uppstår små konflikter mellan barn och föräldrar var tredje minut och större konflikter uppstår tre-fyra gånger i timmen.

Att barnet prövar sin vilja och övar sig på att uttrycka den är nödvändigt för att hon ska utvecklas och mogna. Men det kan vara väldigt arbetsamt att vara förälder till en 2-3-åring.

 "Kan själv" brukar vara ledord. Borsta tänder, klä på och av, äta själv, öppna dörren själv. Om någon annan öppnar dörren eller jäktar på barnet kan det bli kris. Barnet behöver få tid på sig - vilket man ju inte alltid har som förälder.

 2-3-åringen kan vara självsäker och kaxig, men behöver också få vara liten och behövande. Humöret kan svänga snabbt. Sömnstörningar är vanliga. Barnet behöver ofta sova i föräldrarnas sängar igen.

 Kroppen och rörelserna har utvecklats. Barnet lär sig springa, hoppa jämfota, stå på ett ben, gå på tå, gå baklänges, gå i trappor med ett ben på varje steg. Mycket aktivitet och livslust.

 Kring 3 år brukar barnet gå in i en lugnare period, bli mindre provocerande, mindre trotsande."

 

Jag har som vanligt fått mycket tips och råd från en hemsida som jag besöker ofta, eller ofta och ofta men ja. Gör jag faktiskt...Rekommendation från "Coachen"/dvs Jag.

http://www.psykologiguiden.se

alla längre texter inom " tecken är hämtat från denna sidan. 


Kommentarer
Postat av: Lottis

Du är stark i dig själv fina Johanna.

2013-04-29 @ 12:27:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0