Tina min fyller

Idag firar vi henne!
Välkommen Vår, Valborg!


Måndag igen...

Barnen hos Pappa...Dag med Mojja och ett glatt besked för henne! Tjoho!
En kväll extra med Ungdomarna...veckan har startat!
Ångest över att sista C.Grey boken snart är utläst...


När barnen får bestämma

Mysmorgon, inget städ, ute, fotboll, elefanter (fanter), så lite shopping som möjligt, sol, fiske, familj, grilla, farmors tosca, Morfar, Katja, kel, bus, bråk, gunga...


Ett lugn

Igårkväll lade sig.
Jag är så tacksam för alla underbara jag har omkring mig!
Och idag träffa mer fina, mer familj.
Denna helgen har vi ju nästan träffat alla i familjen!


Tre T

Tokig tokigare tokigast


Gjorde stan

Idag...


3-års trots

 "Självständighetsåldern"
 
 
Jaha... som ett brev på posten kom den. 3-års trotsen. Det var inte såhär jag minns den med Ted. Jag minns inte att det var lika *intensivt. Kan ju var för att det har förändrats mycket sedan Ted var tre år. Ted var ensam, Lias har syskon att tjabba med och stödda sig mot. Jag är ensamstående, mer känslig?
 
I vilket fall som helst så har Lias på en månad, ja nästan exakt en månad förvandlats till ett litet monster på två ben. Både jag, Pappa Patrik, Förskola och familj samt vänner har även uppmärksammat detta. Så det är inte bara jag som märker hur han testar. Bara det att det är jag och Patrik som är ensamstående och står med detta själva varannan vecka. NU om någon tid hade det varit skönt att vara två. Känns dock helt underbart att tillsammans vara två om barnen även om vi inte bor under samma tak längre. Att kommunikationen mellan mamma och pappa funkar. För kommunikationen mellan mor och yngste son funkar inte alls nu.
Jag minns att jag och Ted haft dessa perioder. Det räckte med att vi tittade på varandra så började vi bråka. Idag är vi bästa vänner och kommer så bra överens. Men vi har haft våra "ups and downs". Ted har dock mognat till en fin ung man.

"8-åringen är inte sällan en drömmare och är upptagen med att bygga upp ett liv utanför hemmet. Skolan, kompisarna, aktivieter blir allt viktigare. Många är väldigt uppbokade, men 8-åringar måste få tid att leka också.

Vid 8 år kan man överblicka tillvaron allt bättre. Man förstår mer och mer av det som händer, både nära och långt bort.

Fortfarande är barnet förstås oerhört beroende av föräldrarna, även om kontakten kanske inte är så fysisk längre. Däremot kan barnet behöva lugna pratstunder med pappa och mamma."

 

Med *intensivt menar framför allt hur ofta och hur mycket. I ren skala. Att barn trotsar vet vi ju alla och 3-års trotsen är något som alla barn går igenom. En utvecklingsfas för dom precis som vid sexårs åldern och alla dom andra perioderna i livet vi hoppar lite högre än vad vi egentligen är beredda på. Men det ÄR verkligen intensivt. Inga pauser, inga stopp, ingen andningstid. Hela tiden är det något som inte passar, och det är precis som om det "inte ska passa". Säger jag blå (för jag vet att Lias tycker om färgen blå) så ska det vara grön. Bara för ATT!
Klart, jag KAN själv och ska själv och NEJ NEJ NEJ. VILL INTE!!!
 
Ska inte misstolkas, Lias har trotsat innan men sedan en månad tillbaka har det varit ett litet "helvete". Kan Lias "Krisreaktion" komma nu efter vår separation? (En separation jag inte berättat mycket om...än) Kan de vara detta som förstärker hans självständighetsutveckling? Jag forskar och letar och hittar en del tips och råd. Bland annat kan jag läsa att jag inte är ensam och tydligen inte en dålig mamma. För så kände jag mig idag under våra "krig" ggr flera. VILKEN USEL mamma med ett humör och så ickepedagogisk. men hallå? Hur pedagogisk KAN jag vara när det kvittar om jag säger blå eller grön? 
Ett tag idag var jag nära att bryta ihopa totalt. Bara sätta mig ner och gråta. Det var ett litet ögonblick jag verkligen ville göra det. Jag kände...nej..NU är det bra. Nu får det vara nog, jag orkar inte mer. 
Kanske ska berätta om den lilla händelsen, som egentligen är så odramatisk men blev dramatisk.
Lias var uppe tidigt idag och efter en förmiddag med besök i tvättstugan (vilket jag avskyr...vill ha tvättmaskin och kommer nog aldrig vänja mig vid detta) och handling på stan var han med riktigt understruket TRÖTT. Ja, sådär omöjligt trött och jag visste detta.Som bäddat för bråk. Blev det bråk? Ja...
Lias skrek, slog han var så arg bara för att han kan. 
Efter många om och men eftersom han inte ville sova alls så fick han sitta i fotöljen och titta på en film. Jag sade att minsta lilla skrik och gap så åker du från fotöljen! Ingen mer film. 
- Macka NU!!
Ha ha, jaha. Där stod jag och gjorde lunch, men jag var så sketans trött och han visste inte att jag börjat på den så jag gav han en macka. Bara för att slippa mer bråk. Jag gjorde lunchen, ignorerade honom. Maten klar och jag tänkte..."Ska jag fråga honom om han vill ha, jag vet ju svaret". 
Men se på fan, han skulle ha. Och inte vad som helst...Blodkorv och stekt bacon (jag älskar blodkorv). Ha ha, det är så jag gråter när jag skrattar...
 

"Trots och utveckling

Hela livet igenom kommer vi in i perioder av trots. Vi ifrågasätter och sätter oss på tvären, fast vi gör det på olika sätt i olika åldrar.

 Redan under det första levnadsåret har bebisen inte mindre än sju trotsperioder och trotsåldern vid 2-3 år känner vi alla till. Men vi kan också ha perioder av trots vid ca 4 år, 9 år, 12 år och så förstås i tonåren. Även som vuxna kan vi bli ifrågasättande och trotsiga när det händer något viktigt i livet, till exempel vid  graviditet, 30- och 40-årskris, klimakterium, pensionering. Här ska det dock handla om trots under barndomen.

 

Trots kan vara väldigt jobbigt, både för barnet som trotsar och för omgivningen. Men trotset behövs och det är positivt eftersom det leder till mognad och utveckling. När barnet plötsligt tvärvägrar och bär sig illa åt är det lätt att vi som föräldrar tycker att vi har misslyckats. Eller vi blir oroliga, undrar vad som hänt med vårt snälla barn som vi inte känner igen.

Men det är alltså inte vi föräldrar som gjort något fel när barnet plötsligt tvärvägrar till allt och bär sig illa åt. Och det är inget fel på barnet utan det är precis som det ska vara.

Extra krävande barn

 En del barn är alldeles ovanligt trotsiga, envisa, krävande och utmanande. De barnen är inte sällan tidigt utvecklade och är starka, fantasifulla och begåvade. De utmanar ständigt sina föräldrar (men brukar vara lätta att ha att göra med på dagis). Därför är det svårt och slitsamt att vara föräldrar till dem. Periodvis kan de skapa kaos och förtvivlan i familjen och de kräver ett extra starkt motstånd.

 Föräldrar till extra krävande barn kan få tankar om att barnet kan vara ett så kallat bokstavsbarn. Men barn som är jobbiga hemma och snälla borta har inte någon störning.  

 

Att tänka på


  • Ett trotsigt barn behöver motstånd. Det är inte fel att våga sätta stopp, bli arg och hindra barnet. Det är tvärtom viktigt, genom att ge motstånd hjälper vi barnet framåt i utvecklingen. Därmed inte sagt att vi måste ta alla konflikter - det kan bli outhärdligt många. Ibland måste vi  "välja våra krig".
  • Mitt i en intensiv trotsperiod känns det som att den aldrig kommer att ta slut. Men den tar slut och ofta följs trotsperioden av en ovanligt lugn period.
  • Det är svårt att vara lugn och konsekvent när det stormar som värst. Det är naturligt att man som förälder växlar mellan att hota, skrika, straffa, övertala, gråta och muta. Det mår barnet inte dåligt av.
  • Barn är olika. En del gråter istället för att skrika då de trotsar. Därför kan vi inte alltid behandla syskon på samma sätt.
  • Det kan vara lugnande och tröstande att prata med andra föräldrar med barn i samma ålder. Många tror att de är ensamma om att ha ett "omöjligt" barn och känner sig misslyckade.
  • Om du känner att du inte orkar med situationen, kontakta bvc och be att få tala med bvc-psykologen eller kontakta din BUP-mottagning.

"2-3 år kan kallas frontalkrockarnas tid. Det "snälla" barnet blir som förbytt, man känner inte igen det. Studier har visat att det uppstår små konflikter mellan barn och föräldrar var tredje minut och större konflikter uppstår tre-fyra gånger i timmen.

Att barnet prövar sin vilja och övar sig på att uttrycka den är nödvändigt för att hon ska utvecklas och mogna. Men det kan vara väldigt arbetsamt att vara förälder till en 2-3-åring.

 "Kan själv" brukar vara ledord. Borsta tänder, klä på och av, äta själv, öppna dörren själv. Om någon annan öppnar dörren eller jäktar på barnet kan det bli kris. Barnet behöver få tid på sig - vilket man ju inte alltid har som förälder.

 2-3-åringen kan vara självsäker och kaxig, men behöver också få vara liten och behövande. Humöret kan svänga snabbt. Sömnstörningar är vanliga. Barnet behöver ofta sova i föräldrarnas sängar igen.

 Kroppen och rörelserna har utvecklats. Barnet lär sig springa, hoppa jämfota, stå på ett ben, gå på tå, gå baklänges, gå i trappor med ett ben på varje steg. Mycket aktivitet och livslust.

 Kring 3 år brukar barnet gå in i en lugnare period, bli mindre provocerande, mindre trotsande."

 

Jag har som vanligt fått mycket tips och råd från en hemsida som jag besöker ofta, eller ofta och ofta men ja. Gör jag faktiskt...Rekommendation från "Coachen"/dvs Jag.

http://www.psykologiguiden.se

alla längre texter inom " tecken är hämtat från denna sidan. 


Första tandis besök

För Liten idag! Tänk, redan 3 och verkligen en "egen" liten pojke nu!

Stor åkte skolskjuts, han fyller 8...
Jisses...


Underbara kvinna

Smart, vacker...begåvad.


Flytta hem till mig

Satt på jobbet i morse med frukosten och en kopp kaffe (blir på tok för många koppar per dag jag vet) och bläddrade i reklam. Vips! DÄR var den! En av dom vackraste klänningar mina gröna skådat! Hur i hela friden ska jag kunna glömma den?
Ska jag åka och prova den och låtsas att jag ska köpa den och "återkomma" bara för att jag vill iallafall ha haft den på mig. Åh, lord!


Hand i hand genom

Livet.


Pusssssss

Barnen....här...
Pussbilder från kalas..
Känslorna väller över idag.

Slukar

 
Fullkomligt slukar boken. Helt sanslöst, vad ska jag göra när denna (som snart är utläst) göra?

10:00

Hey ho...let's go.
Because i'm worth it/need it...

 

Jag måste berätta om min nya "sporttop". Fick en tidig födelsepresent av Mojja. En ROSA från Newbody. Det känns inte att man har den på dig vill jga lova. Vilken top! TIPS TIPS! Sedan stödjer man en förening/ett idrottslag med. Kan det bli bättre?

 


L E D I G

Stavas det.
Åh ändå uppe vid 8. Tjo!
Börjat på del 3 av Mr.Grey, bakat eget påhitt, suttit på balkongen, kaffe, kafferep med Mojja, shopping (faktiskt inte jag) med Lillebror och Mojja, familydinner, ny cidersmak (okej jag föll för det), Skype...Fredagkväll!


Eaven

Ett ord. En mening. Så glad jag blev.


Utläst

I morse, på balkongen...i solen...
Nu..sista delen kvar.
En solig och varm förmiddag på balkongen med mitt kaffe, bok och musik. En runda på slingan och en kvälls jobb. Jag landar/stupar i sängen...


Strandpromenaden

Som den ser ut nu...
Vädret har gjort sitt..
Nu arbetas det för fullt där nere!

Dagen annars? Jobb, spinning och lagat knappar. Kollar in Nellys rea (ojojoj) och ska gotta ner och möta C.Grey. Bara 100 sidor kvar...sparar en stund till....sovmorgon imorgon ju! Tjohooo!


Gitarr på balkong

Fikastund på Lillebrors skola! Mys med farmor!
Grattis Lillebror 17 år idag! Tjohooo!


Varför hymmmmlllaaa med det?

Har jag ju inte gjort innan.
Besök hos herr Plastikkirurg. Varför pratar vi inte om sådant mer? Så vanligt ju! Alla vill vi vara fina, och om det finns hjälp så varför inte ta den?
Överdrift är en sak, plastik med kontroll är en annan. Tjo!


En dag med mina

Pojkar!
Vaknade som en piggelin vid 7...nej för sjutton. Somna om. Sedan hörde jag barnkvitter vid halv 9. Solen sken in genom fönstret. Det BLIR fint väder idag! Tjohoooo!!!! Jippie!
Efter en riktig mysmorgon styrde vi kosan mot Skopunkten och fick det billigaste paret på köpet. Vi var i djuraffären länge och kollade in fiskar, papegojor, undulater och gnagare.
Solen sken vid hemfärd. Hem...packa väskan och ner till sjön. Jag fick halvt bada. Bollen flöt ut i vattnet....
Efter många och och men slutade det med att jag fick låna en redan tänd grill för att grilla våra korvar. Mätta och nöjda spelade vi lite boll innan vi for hem, gungade och sedan kvällsbadade alla 3. Ted läste saga, jag läste saga och nu sover mina små....


Efterfest på söndagen

Och solen skiner!


KALAS


Ett brott

Sanna är min lilla konstnär...fått mina svalor nu!
 
Helt slut. Nu ska det bli skönt att sova...krypa ner och läsa i "Femtio...boken"...
Kalasredo ...är vi det kids?
 

Pärlor

Är min favorit.
Inget mer att säga idag...eller jo massa..
Jobb (imorgon sista tidiga morgonen), allsång i bilen, Lias valde låt, Ted tog en powernap, kvällsmat med kids, bada Sorkar, besök, donelidona, Farmor & Farfar, 45 min spinning, mys...nu...tror mamma deckar...


Det ljusnar

Ja...det gör det.

 

Det går mot ljusare tider både tid på året och inne i själen.


Titta!!!

Det var längesedan!!!!!
Åh!!!


Kan inte förstå

Var tiden blir av när mina små är här...
Nog för att jag ändå varit ledig idag...
Både fint kaffebesök och kvällsmatsbjudning fick vi idag.
BILEN som inte blivit städad sedan hösten är nu ren invändigt. Utvändigt med, men behövs en rejäl avfettning samt vaxning med. Tar vi en annan dag... Jag ska minsann hinna med veckans första pass med.....barnen sover då jag tränar....
Hepp.....


Kom då!!!

Sitting waiting...


30plus

Längtar jag efter.
En cykeltur till Sjön idag visade sig vara kkkkkkallll. Ha ha!
Desto skönare att landa i ett bad och sedan grilla korven på spisen till detta mina LCHF korvbröd.
Nu har jag precis fört över 600 bilder att trixa med...


Millas kväll

Firade inflyttning hos Milla igår, dans och ännu mer dans. Fina vänner.


Lördag so far

Helt underbar!


"Royalist" javisst

H.M. Konung Carl XVI Gustaf besökte idag vår Stad. Hurra hurra hurra! Klart jag var på plats!

Nu står fredagen framför mina fötter. 7:e arbetsdagen på rad är klar och NU kan min helg starta. Ladda batterier och vila, umgås hitta på tokigheter och mindre tokigheter......


Framför linsen

Vackert.
Årets första gröna!


Kollegor på Slottet

T E A M D A G


Extra

Idag...Maltis. Piggare än vad jag trodde att jag skulle vara. Somnade sent igår/inatt igen..
Kan det vara åldern som gör att sömnen påverkas? Behöver mindre?


Höger eller vänster

 
Ännu en strålande solskens dag. April är här och nu går det verkligen mot ljusare tider.
Blev en långrunda idag med på Hlm gården...Så rofyllt. Så T Y S T.
Det behövs eftersom fjärde kvällen nu är till ända och då behöver man lite lugn och ro innan jobb. Huvudet är jag ganska så trött i nu. Jisses så många tankar nu.
Sommarsemestrarna är nu planerade på jobbet. Jag tar ingen semester under semesterperioderna. Många kollegor som vill ha med sina respektive så det blir innan och efter sommarperioderna för mig. Jag är flexibel. Lite ledigt vid midsommar ska minsann bli gott däremot. Lite ledigt på min födelsedag och jag hoppas på en liten minisemester innan sommaren. Och sedan en lite längre i höst när den Svenska sommaren är över. Vart, hur och med vem vet jag inte än. Tar det då. Känner mer och mer hur jag släpper kontrollen och låter det komma. Jag är mindre kontrollfreak än för ett år sedan vill jag lova. (Fast jag skrevit i mitt schema fram till årsskiftet). Jag avnjöt min frukost på balkongen, måste få dit mina utemöbler. Dags för det nu ju...
Sedan kaffebesök och jag fick en gammal garderob till mitt förråd. Kan ju vara bra att ha och förvara diverse kläder i. Annars? Jaha...
Vill komma iväg. Vill få rensa ut tankarna efter allt som hänt. Mycket "man" vill...

RSS 2.0