Kärleksfylld

 So this day. Jag ville så gärna gå upp med R men valde att ligga kvar. Vaken men rädd för att gå upp. Hur är smärtan idag i min rygg? Tro det eller ej till en början mådde jag ok. jag tassade på där hemma med mitt kaffe. Farfar hämtade upp mig och vi körde in för att besiktiga lägenheten i stan.

DET var skönt att få det gjort. Över nu. Jag kommer inte sakna stan.

Sedan har jag haft kära Farmor och Farfar hos mig idag. Fått hjälp med mycket och så skönt att ha dom nära. Kunde om det varit möjligt träffat dom var dag. Sedan kom Lias hem och med sig hade han Emilia. Barnen busade och jag läste en saga för dom. När R väl var hemma körde vi och skaffade maten för veckan och nu blev jag riktigt trött och fick ont. Vi avnjuter en brasa hemma och tacos. Sedan kommer Ted hem och kramas innan jag kör in mot jobb. Får se hur länge jag orkar med natten. Nu behövs ledighet.

Jag är så enormt kärlekspåfylld dock efter dessa senaste dagarna. VAD FINA NI ALLA ÄR nära och kära!

 

Flytten

 

 

Bakom huset


SÅ otroligt vackert

 

Kaffe på min trappa

Känslan att sitta här och pausa i fem minuter?

Priceless kan jag lova.

Min lediga dag har gått i 190 men en sådan dag som flytet går bra. Jag startar morgonen med att dricka morgonkaffet med R och sedan köra honom till jobbet för bilen behöver jag. Jag har redan bilen packad med saker och kör direkt på morgonen till huset. Åh, tiden rusade. Timmen gick fort. packa upp. Sätta rätt låda i rätt rum i alla fall så röran känns mindre.

Besöker gymmet och pausar med med lunch innan jag tar ännu ett lass till huset.

Kvällen spenderar jag på IKEA med R. Vi införskaffar mycket och hoppas nu att det blir riktigt fint. Ahhhh det vet jag ju att det kommer bli. Vi åt på IKEA och deras kycklingköttbullar var riktigt goda. Tycker att kvaliten på deras mat är riktigt fin då jag är lite kräsen när det gäller just detta. Desserten bestod av kvargmousse. Har ni hört? Ha ha! Smakade som Cheesecake! Mumma.

Jag kunde inte riktigt slappna av väl hemma sent. R är dålig här hemma. Bäddar ner honom och han protesterar för jag ska ju vara bredvid  men....."jag kommer snart" och han somnade. Helt slut med feber. Detta resulterar i att jag packar ner ALLT i småpojkarnas rum OCH rensar varje pinal. Oj oj oj så skönt det kändes. Lias samlar och sparar på allt. KLART kl: 01:30. Hoppsan.

 

 

Klart vi körde dit

Även idag. Och små detaljer. Drömfångare och första lampan som är på plats. Vad fikar vi på? Jo, frukt. Lias försöker komma på hur han ska komma åt kakorna på kakhyllan på väg ner i källaren. Ja, kakhyllan har fått sin plats. Given och charmig. Lias kommentar:
- kan vi inte bo här jättelänge alltid?


Första mini lasset


Nycklarna är våra!

ÄNTLIGEN!

Idag hämtade vi nycklarna till vårt nya hem. Vårt Vita Bo på Countryside.

Känslan är magisk och jag ville inte köra därifrån alls.

Vi hade lite saker med oss. Eftersom jag packat en del hemma redan såklart. Ha ha!

Både Ted och Lias supernöjda för det var ju första gången dom fick besöka sitt nya hem.

128 kvadratmeter ren kärlek för oss med massa biarea.

NU VILL VI FLYTTA NU!

 

Regncardio

 DET var längesedan jag var ute på en "morgoncardio." Alltså motion innan frukost. Men idag stänger gymmet 11:00 och resten av dagen pga renovering och nytt. Imorgon är det vilodag (jösses tränat var dag sedan i söndags) så idag var ett litet måste i min kropp och knopp att få komma ut och röra på sig. Vad är väll bättre än att traska i regn med mössa? Helt ok. Ingen hemma. Sen hade jag absolut ingen tanke på att ställa någon klocka för att  hinna gymma innan 11:00 för att sen försöka sova inför natten. Nej nej inte hallå manisk tack. Det finns gränser. Vila är precis vad en kropp behöver med. Så egentligen kunde jag snusat lite till men jag var sugen på att komma ut och traska.

När jag nu traggat av mig om detta så kommer vi till nästa moment. jaha, fredagsmys och jag kör. R var gullig och körde för att fredagshandla ( brukar vi göra alla inför hela helgen) och jag fick lite tid med Ted. Vi förberedde (jag) för TACOS där hemma och dom andra två var iväg länge på MAXI. Ha ha dessa två.

Mysig TACO dejt med grabbarna och lyx. Vi var klara tidigt och hann börja kolla film innan vi kommer till mitt moment 2 åter igen. Köra hemifrån.

Well....imorgon så har vi mycket att se fram emot!

 

Få hem honom tidigt

Det bästa med att vara ledig från nattjobb är att lilleman kommer hem redan 13:40!

Idag har jag testat ett recept från WOS som jag aldrig hann testa under mina 4 veckor. Kokat egen morotssoppa minsann ja ja. Till detta stekte vi kycklinbacon som var gott till! Oj oj så gott. Barnen fick en varsin grovbulle och jag knäckebröd med avokado. Barnen åt vilket jag faktiskt inte trodde men sade till dom att i alla fall prova och det såg vackert ut när det var upplagt. Om jag kommer göra den igen, oh ja!

 

Ha ha detta snappet

SÅ kul så jag kan inte sluta skratta åt mig själv.

Måste vara det bästa filtret på snapchat utan tvekan. RUMPNISSE här är jag!

 

Kamelkram

Snart Tusen och en natt
Kamelpar tar selfie vid Burj Al Arab....snart snart åker Vi och rider kamel! Wihoooo 👙

 

Kafferep

Med kollegor

 

Dagens Memo

 

 
En liten mix från dagen. Två nya bilder. En från resan i Augusti och en från månag år sedan med en fin vän som idag fyller 30-år. Lite av vad min dag handlat om.

Rårakor med löjrom

Lördagens förrätt:
 
Något jag blev så sugen på i veckan var just detta.
Så enkelt så gott och nyttigt. Underskatta icke potatis. Denna rotfrukt är full med nyttigheter.
Jag river min potatis grova. Låter sedan potatisen vila i ett durkslag.
Sedan skivar jag rödlök och förbereder annan garnering: dill citron creme fraiche och löjrom.
Vämer en panna med både smör och olja. Detta gör att rårakorna inte bränns vid och blir härligt knapriga. Ta en boll riven potatis, krama ut vätska och stek!
Det gör inget om dom inte blir helt perfekta. Annorlunda form är bra och unikt.
Servera vackert upplagt med tillbehören.
Enkelt och så gott.
 
 
 
Huvudrätten var R kock för. Rochens biffar med rotfrukter en fräsh sallad och vitlökssås.
Desserten var något jag önskat testa länge:
Chokladfondant med vaniljglass och färska fikon. Jag lyckades minsann med mission! Ljuvligt gott!
Vilken Lyckad trerätters!

Underbara kulörer

 

 
Idag blev det ännu en dag med lite sömn. Men vad gör man inte för henne? Allt tro mig.
Vi hade en akuttid hos Torkel på Din Veterinär i Helsingborg. Undersökningen av Madison tog 7 minuter. Så snabbt och ganska omgående såg han att hennes hjärta är friskt!
En röntgen gjordes även och Madisons diagnos blev: Dyspne, open mouth syndrome.
Ja, vi är så lättade över att vår "lilla" Fifi är en teaterapa helt enkelt.
Hålla tass när vi körde hem såklart.
Vi var inom Pålsjö en snabbis. Så vackra löv i kulörer som är en fröjd för ögat!
 

HCM

Idag blir det lite vila efter jobb och sen mot Helsingborg och välkända Torkel. HCM Scanning ska utföras. Gjorde som sagt UL på Madison och röntgen men inget svar fick vi. Nu åker vi till en expert idag. Håll tummarna för henne!

 

En katts hjärta består precis som en människas av två kammare och två förmak. Dess uppgift är, förutom att upprätthålla kattens liv, att låta höger sida ta emot syrefattigt blod från kroppen och skicka det till lungorna samt att låta vänster sida ta emot syrerikt blod från lungorna och pumpa ut det i kroppen.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en hjärtsjukdom som först upptäcktes hos människa på 1950-talet och senare även hos katt på 1970-talet. Sjukdomen innebär att den vänstra hjärtkammaren, blir förtjockad. Förtjockningen leder i sin tur till att hjärtmuskeln blir stelare och inte kan slappna av ordentligt och att den måste jobba hårdare.

– Det blir helt enkelt en ond cirkel, förklarar Mia.

Symtom på HCM

De symtom på HCM som en vanlig kattägare kan se är svimningar, trötthet och förändrad andning så som flåsande med öppen mun och bukandning.

– Ofta kommer sjukdomen smygande och eftersom katter är bra på att dölja att de mår dåligt söker många kattägare hjälp i ett mycket sent stadie av sjukdomen.

Uppfödare kan dock upptäcka sjukdomen tidigare då de ofta tar sina avelsdjur för HCM-scanning.

– Vid ett ultraljud av hjärtat tittar man efter en förtjockad hjärtmuskel, förstorat förmak och vätska i hjärtsäcken. Veterinären vill också se hur hjärtat beter sig i avslappningsfasen.

– Det krävs mycket erfarenhet för att göra ett tillförlitligt ultraljud på katt och därför är kostnaden tyvärr ganska hög, förklarar Mia.

Ärftlig sjukdom

HCM är en genetisk sjukdom vilket innebär att den nedärvs. Hur nedärvningsmönstret ser ut är dock komplext och varken veterinärer eller forskare vet allt kring det ännu. – I januari 2004 initierade Main Coon-klubben ett screeningprogram för katthjärtan och svenska uppfödare är mycket duktiga på att delta i det.

Screeningprogramet tillsammans med ”hjärtgrupper” bestående av veterinärer och hälsoprogram bland uppfödare har gjort att Sverige ligger långt framme vad det gäller hjärtsjukdomar hos katt.

– Det som är viktigast med programmet är att förhindra spridning av sjukt anlag och undersöka sjukdomsfrekvensen inom vissa linjer. Samt att fastställa att avelsarbetet går framåt.

På senare tid har det även kommit DNA-tester för HCM men de ska endast ses som en vägledning.

– I DNA-testet tittar man efter genmutationer som orsakar HCM och för katt har man ännu bara funnit några få. Det kan jämföras men människa där man hittills funnit runt 400 olika mutationer och troligtvis är det något liknande för katt, säger Mia.

Behandling av sjukdomen

Katter av alla raser och åldrar kan drabbas av HCM. Vanligast är sjukdomen dock bland medelålders katter på 3-8 år. Hanar är också mer drabbade än honor.

– Det finns också en hel del raser som har avelsprogram mot HCM.

Tyvärr finns inga mediciner som förebygger  HCM utan behandling sätts ofta in i den akuta fasen och  består då av syrgas, vätskedrivande och  i vissa fall lugnande.

– Förr satte veterinärer ofta in betablockerare och calciumantagonister  men efter diskussioner kring huruvida effekterna av dessa mediciner är positiva eller inte har man blivit lite mer restriktiv med det och de används endast i vissa fall, där man anser att de kan ha en gynnsam effekt, berättar Mia.

Följdsjukdomar till HCM

Risken att drabbas av följdsjukdomar till HCM finns.

– Den värsta av dem är ATE (Arteriell Thromboembolism) vilket är detsamma som blodpropp. Blodproppen leder till akut förlamning eller hälta på bakbenen och tyvärr är dessa proppar väldigt svåra att lösa upp.

Katten lider oerhört av ATE och får ofta panik när den inte kan röra sig.

– I de flesta fallen brukar jag därför rekommendera avlivning med undantaget om symtomen är lindriga för då kan man prova att sätta in blodförtunnande medicin.

Kan leva fullgott liv

Viktigt att komma ihåg är dock att diagnosen HCM inte behöver betyda världens undergång.

– En katt utan symtom på att vara sjuk har en medelöverlevnad på 3-5 år efter diagnos och kan leva ett fullgott liv. Och ofta uppnå en helt normal levnadsålder.

Allt eftersom vi lär oss mer om sjukdomen utökas även dessa tider. Just nu pågår tillexempel forsking om nya mediciner och man tittar också på ifall tittskott av fiskolja och vissa proteiner har någon effekt.

– 1987 upptäckte forskare att brist på taurin kan ge en annan hjärtsjukdom kallad DCM så numera är det till exempel lagstiftat att all kattmat måste innehålla taurin.

Avelsrekommendationer

Tills vi vet mer om sjukdomen rekommenderas alla uppfödare att inte använda katter med diagnosticerad HCM i avel. Vid tvetydiga scanningresultat (equivocal) rekommenderas ett nytt test innan avel för katter som testats innan de är två år. För äldre katter som fått bedömningen ”equivocal” är det viktigt att använda en helt fri partner.

– För alla katter som ska gå i avel rekommenderas en första undersökning vid ett års ålder och därefter årligen upp till tre års ålder. Sen igen vid fem år och vid gränsfall eller om katten har släktingar med HCM igen vid 8 år, avslutar Mia.

All info från: AGRIA


Mmmmm you smell good

 

 
Myst massa!
Idag sov jag länge länge. Svårt att sova ännu en natt. Men tur att jag kunde vila idag i alla fall.
Imorgon åter läkarbesök med Vår tös. Åh måtte expert Torkel hitta felet på henne. Gör ont att inte veta eller kunna hjälpa henne. Hon är verkligen min bästa vän denna tös. Som en liten svans och så kärleksfull!
Hennes Brrrrpppp åh!
Well hoppas ni alla sover gott inatt. Jag fick dock energi från bra ben/rumpa/fys pass på gymmet. Minsann blev jag piggare efter det. I told you so. Klart jag bli!
 

Vink vink

Från oss!
Idag har jag minsann varit hos tandläkaren. Hör och häpna faktiskt lagat två hål. Fast mini. DET var ju längesedan. Aldrig kul och ångesten kommer krypandes när jag åker dit. Nu är det över hallelulja!
Annars har jag varit produktiv och packat idag. Flippat en super spenat omelett och bakat hälsosam morots kaka som ska avnjutas snart. Känner mig piggare och mer ork på gymmet idag. Whooo nu håller vi oss friska va?! Tummen upp på det.

 

Förundras

• ”Förundras över allt, även det vardagliga” • // Carl von Linné

Asså åhhh så bra. Jag funderar. Kommer på att dagen varit riktigt awesome och DU R är SÅ fräzig som står och spinner förnöjt bredvid

 

Catch

Jag kan knappt fatta det själv. Hände det idag verkligen? Jag lyckoheadbangar för fullt. Så glad och ännu mer sprallig än vanligt. Var är orden? Jag tappar inte talförmågan ofta. Hur ska jag kunna sluta le? Omöjligt. Tack tack tack för att jag får en chans att visa vad jag går för!


Så Queen

Jag känner mig som en Queen på väg mot sista 10 timmarna denna 58 timmars veckan. Åh vad jag har peppat stöttat och varit en badass Mentalskötare. Gjort ett hiskeligt bra jobb tillsammans med min Crew.

Det är slitsamt att jobba natt efter natt men....det är ju något som gör att jag gör det. Det är ju faktiskt så att jobbet jag har är så viktigt och jag KAN detta! Känner mig efter snart 6 år inom just Psykiatrin vara varm i denna vita outfit. Tycker om det.

Mina drömmar är dock andra och har alltid varit. Jag har pirr i magen inför morgondagen. Hjärtat slår fort och pulsen är hög redan. Bara att få träffa M gör mig så glad så jag vill skutta lite.

 Paws up och bling bling på det.

 

Primadonnan

~ • Elite Planet Fire & Grand Coonyon's Duchess Fayes dotter 🐿 Grand Coonyon's Flower Power • ~

Born a Star  Du är SÅ älskad och idag blir Vår lilla Blomma 11-månader

 

Bästa Omeletten

HEJ Julmusten!!

Idag vaknade jag med feber. Nej nej nej detta är inte sant. Jag hade hoppats på att sova bort det. Men icke. Nej, jag ska icke ge med mig. Ska minsann genomlida denna helgen för att bara ligga är jag inte ok med.
Jag vilar så mycket jag kan och myser med mina tre pojkar. Vi tar en sväng till Maxi och detta är ju nästan lite tradition var fredag. Fredagsfixet liksom innefattar MAXI. Idag såg jag att julmusten är kommen och grabbade tag i en. Lyckan att ha med den till jobbet är total. R gjorde en fantatiskt omelett till mig innan jag begav mig mot en arbetshelg.

I höstsol


Tassade vi hem till Farmor. Vi hade Lias egna rullade chokladbollar med oss. Farmor lycklig liksom vi. För hennes närvaro gör mig hel var gång jag ser henne.

 

En ohana


Idag fick jag inte många timmars sömn. En "liten" Madison skulle till Veterinär. Inte ofta detta görs och svårt att göra på katter men ett UL var hon inbokad på. Hon var SÅ duktig. Djurskötare Emma var så fin med henne. Rakade lite och sedan fick hon känna av rummet. Hoppetossan satte igång vattenkranen som är automatisk men inte så rädd för vattnet som man kan tro att en katt ska bli.

Själva UL tog över 20 minuter. Madison uppförde sig exemplariskt. En akut röntgen ville dom göra för att se att inget vatten fanns i lungor. Men detta såg bra ut. Vi inväntar nu nästa dag med undersökningar.

 

Knäkatt

Min fina Madison som jag undrar var dag hur jag kunnat leva utan? Hur kunde jag vara utan lurvigt sällskap i nästan 3 år? Alltid sedan jag kan minnas bott med en varelse som går på fyra ben. Alltid varit en katt. Åh så vackra dessa djur är. Majestätisk är hon min fina. När jag ser denna bilden som Ted knäppte idag så inser jag ännu mer vilken kontakt vi har. Hon och jag. Människan och katten.

Jag tycker bilden är så härlig för att den är just så sann och i nuet. Inget som är tillgjort eller poserat. Bara vi 2 och det är inte så bara. Nej nej. Det är ju jag och Fifi. Hon har samma rutiner som sin Matte.

 

När jag vaknar efter nattjobb ( har dessvärre börjat sova sämre men det tar vi i ett annat kapitel) så ligger hon intill. Hon tittar ofta upp och säger:

- Brrrrrpppp.

Ha ha ja sant. Sen följer hon mig som en svans. Där du går där går jag principen. Och så är det. Var dag. Så fint och kärleksfullt.

 

Note to self

Hey igen!
Att VISA att man tänker bryr sig älskar tycker om är fäst vid omhuldar lite var dag och då och då är bättre än ett frieri vid Eifffeltornet. Är ni med? Snart natti för mig. Morgonbabbel men bra sådant.

 

Fyra veckor

Bådade mycket gott! 
Food to like !

Helt ny Pepp och gnista. Sanslöst massa nya hälsosamma mål. Frukostar Mellisar Lunch och Middagar! Maten är Mumsfilibabba och får högsta betyg av mig. Jag har fått mina favoriter och kan nu varva min kost betydligt mer. Jag har fått massa positiva effekter på kroppen (kg samt cm) men desto mer i knoppen. Det absolut viktigaste. Jag var fast i "kycklingrisochkvargmedbär" dieten och åt för lite. Min kropp var inställd på svält som jag anat och all mat "satte sig" även om jag tränade 6 ggr/veckan! Så...kroppen behöver bränsle och detta ska vara i balans. DU känner när DIN kropp är i balans. Lagom är bäst. Vi behöver alla protein fett och kolhydrater. Sen behöver vi vitaminer mineraler och vi kvinnor extra järn.
Att inte äta är det största misstaget du kan göra mot din kropp. Du misshandlar den då. Allt går på sparlåga och din kognitiva förmåga blir avsevärt sämre. Jag är grymt stolt och ännu mer peppad nu #beachdubaihereicome Fem annanasar av fem möjliga. Hur jag tränat kommer jag med i ett annat inlägg för kost hjärta motion = sant

Han som pushar mig och tror på mig

Jag har gått in med inställningen "nej nu minsann" All in! Satt upp mål och ännu viktigare delmål. HAN har peppat mig igenom pass efter pass. Träning VAR dag har jag kört. När jag låg i ryggskott var det vila men så fort jag kunde gå gick jag på löpbandet. Jag varit frustrerad och jag har fällt tårar. Men...han har inte gett sig. Drivet i honom att driva mig har dragit upp mig många gånger. När jag var som sämst med ryggen men kunde gå...ja då tog Han mig med ner till gymmet ändå. Gång på löpband och rehab övningar. Hans vilja att få mig att lyckas är helt otrolig. Han peppar och pushar för att han älskar det. Hur vi tränat? För att göra en lång historia kort: ca 1timme om dagen. Styrka och fys. Att vara partner och PT på samma gång är inte lätt. Vi är envisa båda två och har en vilja av stål. Vi har dock alltid kommit på en lösning. Sen har en kram många gånger gjort susen. Tack Älskling för att Du finns like a rock!

 

Han är hemma gos

Är väll så mysigt så det måste förevigas.

 
Vi är inte ifrån varandra så mycket förutom när vi arbetar. Vi gör det mesta tillsammans och när vi väl är ifrån varandra så blir det fort tomt. När man har gjort allt det där som man brukar göra när man är ensam så ...vad gör man då? Jag börjar alltid med att vanka av och an. Vet att R mer är av en "kolla ipad och tv typen" men icke jag. Har jag inget iögonfallande att se på så kan jag inte sitta kvar. Blev en del rensat inför flytt. Konstaterade ännu mer att en Loppis behövs. Läste med Star Wars i bakgrunden. Svag för rymden och imperiet är jag allt. Funderade på texter och inputs. Huvudet kokade och jag åt det lilla sockerfria. Jag fick en fin lördag. Men en ännu bättre söndag....Känns ju som att bli uppraggad på nytt när Han hämtade upp mig för att åka till affären. Jag hade redan varit ute på cykel ner till gymmet och inte lust att bli blöt igen. Sen är det lite häftigt att bli upphämtad så. Tur till affär kan bli spännande om man gör den spännande. Star Wars denna kväll med och pussade på Honom när han sov. Kul att studera Honom när Han sover. Åh, R. Skönt att ha dig hemma.
När jag får höra kommentaren: Ni träffas ju ofta.
Då svarar jag: Ja, vi lever ihop och som min Farmor brukar säga om Farfar...:
" Jag vill göra allt med honom och känner mig inte hel utan"
 
 

May the force be with me

~ • Att vara djupt inne i text • ~ När man * läs jag är helt inne i det magiska med bokstäver som bildar ord som bildar meningar som ger ett budskap. Marvelous Svårt att slita sig och jag tänker inte göra det heller. Jag fortsätter knåpa mina budskap med bokstäver och kanske lägger till en bild för att måla budskapet ännu mer. Spännande är bara förnamnet. ELLE är till för inspo och tidningspausdregla ni vet...#målamedtextochbild Till det lördagens Sockerfria och i bakgrunden Star Wars och välbekanta Yodas röst. May the force be with me!

 

Hej Oktober

Kom upp och lek! Ja det ville hon i morse. Hi hi!!!


RSS 2.0