Älskade Hjärta

Helgen har gått i full fart. Som sagt innan så hinner jag inte med dagarna längre....
Fredag hittade vi utegran och sen i lördags kom Farfar och Farmor min och vi satte ljusen i utegranen. Lite annat fix här hemma, sen bakade vi pepparkakor!
Kvällen blev Personaljulfest på Björket. En sista gång alla träffades. Julmat och julshow. Trevligt var det, kul att komma ut fast man beställde julmust i baren ;)

   
  

Julfesten var rolig. För förfest hos Ann i Hlm och där blev det så starkt som vatten för mig. Kul att se jobbarkompisar igen. Vad jag saknar mitt jobb!!
Sen blev det JULFEST UTAV BARA TUSAN på Björksäter med Stort Julbord, ja ett julbord som hette DUGA!
Mmmmm, vad gott det var! Snaskbord med, mmmm...mmmmm..Men varför så lite JULGODIS?
Vi blev roade av Partyfabriken och dom var så duktiga. Önskar bara att det inte var sent, men jag antar att alla andra ickegravida var som roligast i gasen just då. Trevligt och jag tog många bilder....
Kommer hem så sent som 00:30....oj oj. En man som var orolig för mig...

Söndag och julskyltning, tittade när Sanna gick Lucia och 1:a advent fika hos Hampe och Lisa. Gott med glögg. Sen Yoga på kvällen.....efter denna helgen var jag helt slut...

IDAG MÅNDAG OCH IDAG UL och BM besök!!!
Som jag längtat efter denna dagen. Ted var ledig idag för dagis var stängt så vi hade en lång sovmorgon. Lite för lång....10:15..Hoppsan. Men med lite eftertanke så blev det sent igårkväll och det var skönt att sova. Vi mös länge. Mmmm...Frukost i form av flingor i vardagsrummet med tända ljus trots att det var ljust ute.

Erica kom och vi körde in till stan för BM besök 14:30. Jag fick börja med Urinporv och blodprov. Eftersom jag är RH-neg så tar dom blodprov var gång i rör. Räcker inte med ett stick i fingret här.
Urinen var bra och HB låg på 120 vilket är helt ok...
Sen pratade vi amning och det blev inte så mycket prat om det för jag har gjort det innan. Jag sade precis som jag tyckte att funkar det så funkar det. Annars tvekar inte jag till att ta hjälp av ersätting för att få en nöjd bebis. Kan vara så att jag fick en tuff start med Ted så därför krånglade min amning i början och då han fick vattenskalle så sinade mjölken helt. En faktor kanske?
Fick lyssna på bebisens hjärtljud!!
 

WOW! Häftigt att få höra det för första gången. Det är magiskt! Hon behövde inte leta utan det var lätt att hitta hjärtljuden. Låg på 146 (Med Ted låg han på 145 i samma vecka). Bra och jag mös en stund. Tänk om man hade en sådan maskin hemma? Det var härligt ovh bebis puffade upp sig och visade BM Lena precis hur h*n låg.

Lite mer prat och blodtryckskontroll. Bokade nästa träff som kommer vara i januari då det är Glucosbelastning. Ett UL ska vi få i vecka 32 med, Ted är född 33+6. Ett UL som kommer göras en läkare. För att mäta bebis! Det tackar man såklart JA till. Så nu längtar jag till UL nr 5! Har ju fått se en snabbtitt två gånger, en gång vaginalt och det var i samband med Cervix prov då bebis vinkade och en gång tidigt i grav för att lugna mig... Sen var det dags för spännande moment nr 2. Ett Ul för att ta bilder! Tänk vad snällt ändå att hon gjorde ett extra bara för att fota bebis! Men sen är det ju ganska så självklart att man vill ha bilder.

En VAKEN OCH PIGG BEBIS!!!! Ligger med huvudet ner, långt ner och benen på höger sida.

 

- Kolla! Nu rör h*n sig!!!
Men såg hur bebis buffade utanpå magen!!



- Jag vet att det är en ..............!!!
Bm tog så fina bilder. Tre bilder fick vi. En på foten förstorad men den andra foten bak, en profilbild då bebis suger på tummen och en bild framifrån/uppifrån på bebis som blev så bra!!!



Erica och Emilia var med. Milia pratade för fulla muggar och Erica filmade!
Bebis mår bra och Bm gissade kön, men kunde inte se till 100%. Jag vet vad jag tror, men vi får väll se....

Underbart!
Hem och haft besök ikväll och nu tränar Patrik....jag har gjort lite dips och ska nu göra lite armhävningar.
Helt slut efter denna dagen med, men...såååå lycklig över att se att bebis växer. För bebisen hade verkligen växt sedan sist! Så fin! Får väll visa bebis sen, men andra som ska se h*n först ;)

Paus

Idag har dagen rullat på i fullt ös känns det som. Hinner inte med dagarna längre.

Igår hade vi familjefix ;) På eftermiddagen tog vi ett ryck här hemma.
Dammade i vardagsrummet och ordnande med böckerna och gick igenom alla DC SKIVOR OCH FILMER. Gamla VHS filmer och ännu mer DVD filmer, och ännu mer musikskivor...Jisses vad skivor och filmer man har. Men ordning och reda blev det.
Avslutade med en film med mannen min.
 Ser ni så nöjd han är då han mer och mer får sin "walk in closet"...han säger att han ska ha en skena som snurrar runt och det ska vara sååå organiserat med hans kläder. Lite snyggare tapet i detta lilla rum så ;)
  
Idag var det granfix på schemat. Mysig fm hemma sen middag ute hos Mormor och Morfar. Underbara kåldolmar som Mormor gjort. MMMMMMM...Älskar dom och till eftermiddagsfika hade hon gjort silltårta. Jisses koss.
Granen högg Patrik och pojkarna. Så fin är den!!





Sen igår välkomnade vi en ny vecka med ! V 25 VÄLKOMMEN!

Uträkning utgår från dagens datum: Fre 27 nov 2009.

Din graviditet startade Tors 11 jun 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 25 jun 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 170 av 280. (60,7%).

 
Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 1 full dag (v24+1).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 17 mar 2010
Du har 110 dagar kvar till beräknad förlossning.


Barnet

Nu börjar sista tredjedelen. Det händer inte så mycket utvecklingsmässigt utan barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Barnet kan känna igen din röst.

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

I förmiddags fick jag en hemsk kramp i magen. Gjorde så fruktansvärt ont! Fick ont så länge med, fick sätta mig ner och tårarna kom. Blev så rädd. Vad var detta?????? Vad f-n hände?? Tänkte att nu svimmar jag med....fick en hemsk yrsel. Men smärtan undrar jag fortfarande vad det var. Fick lite småkramper sen med, men ingen som denna. Sen dessa sammandragningar som kommer titt som tätt är jag ganska så van vid nu. Patrik kände en igårkväll med...igen...
Sen detta kissandet och om jag sträcker mig på morgonen som vanligt så får jag kramp. Så det gäller att sträcka på sig försiktigt för det gör ju så ont. Vet att jag redan samlat på mig vätska med, för på kvällarna har jag stora märken efter mina strumpor....isch. Ännu inga åderbråck eller bristningar, thank good. Hm.
Annars älskar jag min kula ;) Today i feel beautiful.


Ted pratade med lillebror/syster igårkväll....

Skinande rent.

Idag har jag varit igång från klockan 7 tills nu...men nu är jag helt slut i kroppen. Viljan vill mer, men kroppen säger STOPP.

Lämnade lilleman på dagis sen startade jag med julpyntning, hinner inte göra detta i helgen och jag tycker det är så skönt att fixa och pula med det helt ensam. Sagt och gjort! Nu är alla fönster putsade, julpyntet framme, misteln invigd!
Här är sååå fint hemma! Har damning i ett rum kvar samt storstäd av Toaletten. Sen har jag mina egna små projekt, men det har inte med julen att göra. Åh vad jag älskar julpynt! I år har vi som mest rum att pynta, så allt kommer väl till användning. Jag avgudar mina tomtar och är så rädd om dom. Farmor ingrid handmålar tomtar och jag har fått en varje jul sedan jag var liten. Dom är värda mer än allt guld i världen.

Luktar gott gör här hemma och efter all strykning luktar det ännu bättre. Jag har alltid tyckt om doften av nystädat och rent, stryklukt och sköljmedelsdoft....men nu är det ÄNNU MER!! kan stå och sniffa på flaskor och tvätt...
(Hoppas att ingen såg mig?)

Eftersom huset nu är så fint (speciellt alla fönsterkarmar) så skulle vi med bli rena ;) En kopp kaffe med mannen min och det var nästan allt vi sågs idag...kom på att magbild denna veckan är inte tagen och imorgon går vi in i vecka 25 så Maken min klickade lite...


For till badhuset med Ted, Rami och Nana. Så skönt att bubbla!!! Bebis sov mest hela tiden. Nana hade fika med sig och inte vilken fika som helst...
Kaffe, lussebullar (små gifflar med saffran i), pepparkakor och KLEMENTINER!!
Gissa om jag mös och åt tills jag var såå mätt. Tack för god supergod fika Nana! Mysigt!
 Bebismagen förevigade Nana...Kände mig stor som en fotboll. Men ganska lustigt för livmodern är stor som en fotboll nu :)
 

Magen känns större i verkligheten än vad dem ser ut att vara på bilden....ha ha.
Pojkarna busade för fulla muggar. Sköna varma duschar!! Mmmmm..

Nana ville bjuda på mat och det tackade inte jag nej till.
Lyx! Slippa ta med fika och få lagad mat! Om du bara visste hur mycket det var värt idag Nana!
Gottig mat fick vi med. Tortellinigratäng med bacon och smarrig sallad till. Mmmmm...Ska försöka mig på det själv. Men det går i 190 när Nana lagar mat bara...;)
Mätt och trött tittar vi på film nu jag och Ted. Nöjd med dagen, men trött i kroppen. Kändes så lyxigt att bli bjuden på både fika och middag!! TACK!

Nu till mys med min lille kille, vi saknar Herrn i huset nu.....Tänker jag på det mer så kommer det tårar...
Jag är ju inte klok! Har sammandragningar mycket nu så det är verkligen soffläge som gäller. För att bota min ångest över att jag sitter i fotöljen så håller jag på att skriva en lista på vad som är kvar att göra imorgon.
- Nej, vem har sagt att jag inte är tokig?

Jag är ingen elefant.

Nej nej Johanna, du är ingen elefant. Eller en elefant utan snabel och jättefötter? Jag kan gå som vanligt förurom när kisseblåsan sprängs, då går jag inte, då vaggar jag fram som en pingvin. Smörjer in magen med underbar olja var kväll. Vill inte ha bristingar på magen. Big no no. Att ha bristingar i sidan gör mig inget, dom fick jag med Ted. Men inte mitt på magen. Nej tack nej tack. Vill gå på ett spinningpass och spinna skiten ur alla andra och mig själv. Tjit vilken fin kula jag har!!
- Åh tre månader kvar? Åh vad stor du kommer bli!
- Nej vad liten du är, 7 kg plus är inget på dig!
- Vänta du bara, större blir du!
- Man kan inte låta bli att gå upp i vikt....det bara kommer!
- Den ska ut med!!!
- Nervös inför förlossningen? (Argh...om jag är?? Dum jävla fråga!!!)
- Du är så vacker!
- Du är sååå fin Gumman!
(Sistnämnda tycker jag bäst om)

Ibland kan man känna sig så vacker som gravid, och ibland känns det som om man ser förjävlig ut i allt. Värst är det att handla kläder nu. Jag trånar efter paljettklänningen som jag sett, efter linnen och tajta bootcut jeans, efter mina träningskläder och en snygg topp. Samtidigt älskar jag magen och tycker att den är helt underbar.
När bebis sparkar så glömmer jag allt....alllt. Då är all fokus på den lill i magen. Och nu är det mycket liv coh rörelse, speciellt om kvällarna. Men bebis säger alltid godmorgon med ;)

Nu ska jag kicka igång lite musik och putsa mina sista fönster! You go girl!!


Sista rycket

i trädgården hade vi idag. Lilleman var på dagis och min Älskade Farfar och Farmor kom, sista rycket med räfsan för i år. Blev så fint! Rensat lite stuprännor, klätt bocken vår och satt slingor i både den och i vårt fina Hjärta från bröllopet. Hunnit med massa trädgårdsfix idag. Känns skönt att nu är det klart. Inte lätt att räfsa all denna gräsmatta ensam, en del ju.
Middag och sen tittade Ted, Farmor och Farfar på Vi på Saltkråkan. Jag har putsat köksfönstret och storarumsfönstret. Julgardiner strukna och upp med. Samt stjärnor. Så nu är dessa fönster klara med, förutom dukar och tomtar!!
Blev för mörkt sen att putsa mer...såg ju inget. Fick ge mig...men sammandragningar har jag haft hela dagen bara för att jag varit igång så mycket. Kände för Emilymys ikväll. Så vi begav oss dit jag och Ted.
Blev glassfika och kaffe. Ted och Doris busade och vi mös framför den fina kaminen.

 

 



Love you Ems <3

Vilken myskväll det blev. Soon soon again!! Och NEJ Ems jag kommer, och VI kommer inte att ångra oss...
DU SKA MED IN TILL FÖRLOSSNINGEN!! Vi vill ha med dig!!!! Vi ska ju föda barn!!!

Väl hemma igen så är Ted så duktig. Patrik ringer och pratar lite, sen borstas det tänder och sen är det saga. Ted somnar sen gott. Han tycker det är mysigt med stjärnan i fönstret. Visst är det mysigt! mmmm...mmm.
Nu sitter jag och lyssnar på musik med bebisen i magen. Bebis tycker om Bon Jovi och Queen...

Mår bra för övrigt. Har sammandragningar och urinträngningar. Men värre kunde det varit som sagt. Magen den växer med stormsteg nu. Undrar om hon börjat mäta SF mått nu på måndag? Borde väll vara dags för det nu.
Tröttattacker kommer och går. Orkar inte riktigt lika mycket, men SKA. Envis som jag är.

Nu åter till musiken...

Sakta sakta

har julen börjat flytta in här idag ;)

Började dagen med morgonkaffe hos Nana sen hemåt och Erica kom. Hon hjälpte mig med ett jobbigt fönster att putsa (i en trappa), sen fick jag hjälp med några till....har en del fönster..
Sakta men säkert började julen flytta in. Allt ska dammas noga i ett rum innan julsaker flyttar in.
Sanna ville stanna och leka med Ted, självklart fick hon det. Jag pysslade hela eftermiddagen och långt in på kvällen. Samtidigt som jag bar ner lampor, bar jag upp julsaker. Börjad estäda och ställa fint i förvaringsrummet i källaren. Städa städa, knega knega..Fönster efter fönster ska noggrannt planeras. Jag har pippi på detta!
Allt är upp nu men mer fönster kvar att putsa och damma i rummen. Ser att vi fattas lite till våra fönster med, hade ju inte sovrummet klart förra året. Så det blir till att planera om lite.
Tar lite för var dag, orkar inte mer. Känner mig blek som ett lakan, helt svimfärdig nu så trött jag är. Var bara på toa och Ted han hade somnat på soffan. Så trött var han med, tur att vi hann dricka vår OBOY. HIHI.
Jag ska slänga mig i sängen nu så att jag orkar med morgondagen.



Julgranen flyttar in julen 08. En vecka kvar till julafton, tradition i vårt hus ;)

Denna julen är sista julen som tre (fem med katterna såklart). Nästa år är vi fyra stycken.

Jag undrar så hur DU kommer se ut? Vilken hårfärg får du? Får du brungröna ögon som Storebror, eller gröna som mamma och pappa? Får du mammas eller pappas ögon, Storebror fick ju pappas ögon...och min mun. Kanske du får en stor mun som pappa och stora ögon som mamma? Hujedamej så nyfiken jag är!


Kom kom signade jul..



Vilken underbart "julig dag" vi haft!!
Patrik jobbade idag men jag och lilleman samt magen åkte på julmässa med "gänget", Erica, Andreas, Emilia, Tupp-Lisa och Hampe. Det bar av till Hässleholmsgården och deras årliga mässa med ALLT du kan tänka dig. En rikigt gammeldags jul ska det vara, annars ingen jul.

http://www.skane.com/cmarter/cmarter.asp?doc=2923&hndocid=1165&ndocid=1163&tprodid=89506

Vi tittade på massa juligt! En som gjorde en tomte av en stor stubbe med en motorsåg, stora fina hästar, brända mandlar, ål, senap, hallonglögg smaskade vi på och fikade.
Blev en rikigt julfika! Kantorn Curt kom och tackade för det fina bröllopstackkortet som var det finaste han fått. Han sade att han hade börjat "repa" på Tryggare kan...(ingen vara än Guds lilla barnaskara)...
jag visade magen och berättade att i juni blir det dop!! Åh han blev så glad och skulle boka hela juni till oss ;) Han är ju pensionär, men för mig spelar han. Världens bästa kantor!

Hittade ett stånd som jag fastnade för helt! Jag blev såld. En underbart vackert tovad snögubbe. DEN SKA JAG HA!
Sen fick Ted välja en tomte till sig och en till bebisen. Han valde tomtefar till sig och tomtemor till lill i magen.
Gulligt! Så nu har bebis fått sin första tomte, och inte den sista...det vill jag lova.

 
Bild lånad från:
http://www.storegard.nu/index.htm

Hallonglöggen ångrade jag att jag inte köpte samt en ullkrans med....
Där fanns så mycket, pepparkakor med text, choklad, struvor och klenätter...mmmmm....ostar, juläpplen, jul jul jul mat!!!! ÅH! Jag var i himlen ;)
Ted gick lite med TUPP-LISA OCH HAMPE och fick smak på ål....mmm
- Mamma vad gott, kan du inte köpa en sådan orm??
Köpte brända mandlar med hem med till mannen i huset...det är ju med gottigt.

Efter all julstämning så körde vi till Trästället i Skyrup. Detta var himmelriket detta med, för här var med julmarknad!!
http://www.trastallet.se/

Vi började med en lyxig fika. Gott kaffe och limecheesecake, mortotskaka, våffor kladdkaka...åh vad gott.
Sen tittade jag så ögonen höll på att hoppa ut!!! FANNS SÅ MYCKET ATT SE och så mycket man ville ha. Men det blev träbokstäver, ett J och ett P såklart. Ted köpte en säl som var så mjuk och gå samt tatueringar.

Väl hemma igen vid 15 snåret så var jag trött men nu var jag julsugen!
Snögubben fick en plats och sen har jag dammat och ätit brända mandlar. Smög ner i källaren och hämtade upp bara mina stora tomtar. Vattnat blommor och plockat undan lite mer inför julen. Sen sattes den första julmusiken på med, i love Spotify. Ljus tänt i hela huset och nu ska glöggsetet fram för ikväll ska vi dricka glögg.
Det blir middag med MINA Pojkar och Hampus, blir Gittes Goda Fisksoppa (som innehåller allt gott från havet) till det Ailoi. Dukat i "finrummet" och till dessert blir det GLÖGG....

Nu skrålar O hela natt ur min Svarta läckerbits högtalare...Tokfia men JULEN ÄR ET BÄSTA PÅ HELA ÅRET!!!


Tyvärr så har jag inte en enda bild från idag, kameran glömde jag. Och det är väldigt ovanligt...jag har den alltid med....vilken ångest för det...ha ha ha


Hör du hur klockorna ringer?



Åh att det kan vara så tomt och komma och ingen Gustaf som möter en...
Inget 13 kilos katt med jättetassar som vill bli klappad.
Åh, hemskt att han inte finns mer. Denna Bjässe var en klass för sig.

Jag grät ikväll, extra känslig nu. Men åh nu gråter jag igen efter denna katt. Sitter och tittar på mina fina katter och hoppas att dom får vara friska i herrans många år till. För om GULD VÄRDA ÅR DOM.
Hoppas att du sover gott Gustaf, och att du busar i katthimlen med alla misarna!

Denna dagen annars? Förutom en känslig och kissenödig Johanna så har jag varit i stan med mina pojkar och Hamps. Åt lunch på Grafitti och efter att vi alla var mätta och glada så gick jag och solade...det var skönt.
Boysen gick på sitt håll. Sen strosade jag i affärer. Suck dessa mammakläder. Jag vill bara spy på dom. Tror dom att man bara kan dra på oss en sopsäck och kalla det för festklänning??
Nej, suck igen..och åter suck. Jag gick och fluktade efter en snäv paljettprydd vacker klänning. Tänk ett par snygga pumps till den? Mmmmm....men magen min får inte plats. Det är ju inte meningen heller, men hallå?
Hittade en klänning på mamaavd och den såg ut som en svart sopsäck som dom klippt hål för huvud och armar. Suck återigen. Too Bad. Blev en söt Bolero i silver/grått. Använder mycket boleros och koftor. Lätt att piffa upp med. Dessa mammakläder gör mig förbannad. ARGH. Och en suck till. Ge mig en snygg stass att ha på mig!

Efter min lilla shopping var det dags att köra hemåt, en snabbiskaffe hos Erica sen var det brumm till Tyringe. Ätit god mat och tittat på Idol. Fick se var Gustaf låg och vilade. Så fint. Ted mös mycket med morbror Jesper.
Hemma nu och jag inväntar svärmor som sitter och smaskar på Cats....kan ta ett tag till. Ska hämta henne och hennes väninna inatt. Hur fan ska jag lyckas hålla mig vaken? Ha ha ha

V 24 here we come

Idag går jag in i vecka 24. Ett steg närmare vårt mål, vår lilla bebis.
Just nu är bebis mycket vaken. Mest om kvällarna vill jag lova. Igår buffade bebis upp sig så jag kände en rumpa, tror att det var rumpan. HÄFTIGT!!!
Bebis rullar runt och jag springer på toa stup i kvarten. Är ju inte så farligt om man tänker efter....


Barnet:

Ca 27cm och 700 gr. Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar barnet allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Barnet reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande oftast slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Barnets hörsel har utvecklats så att det kan lära känna de röster som pratar eller sjunger i dess närhet, röster som det vid födseln redan känner väl. Innerörat och därmed förmågan att känna balans är fullt utvecklat. Barnet kan nu känna skillnad på upp och ner. Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft. Dess rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats. Barnet har vissa chanser att överleva utanför livmodern om det skulle födas för tidigt.

Mamman:

Det blir allt mer påtagligt att du snart skall bli mamma. Många planerar och förbereder sig mer aktivt för barnets ankomst. Är det en pojke eller en flicka? Vilka namn tycker ni om? Hur kommer ert barn att se ut, kommer det att ha hår på huvudet, vem kommer det att likna? Är det en lugn eller en aktiv krabat som växer i din mage? Barnet fyller ut livmodern allt mer. Kanske kan du få tag om en liten fot när barnet trycker ut den från insidan? Stryker du med handen längs barnet på magens utsida kanske det svarar dig genom att stanna upp och komma till ro om det tidigare varit aktivt eller vaket. Sover barnet kanske det svarar genom att röra sig eller ge dig en spark tillbaka.

Info från Libero.se



Bild från vecka 24 med Ted i magen.
Det syns tydligt att jag hade lite mer kilon då...Redan nu vägde jag 9 kg mer än vad jag gör nu samma vecka.
Jag tänker mer på vad jag äter under denna graviditeten, mest pga jag vet hur man sväller. Jag har ingen lust att bli så stor igen. Jag äter vad jag behöver och bantar inte på något vis. Jag unnar mig det jag vill ha.
Patrik hade köpt sorbetglass (ni som känner Patrik vet att denna smala mannen kan äta snask var dag utan att det syns på honom) med hallonsmak nu i veckan. Aldrig att jag ber om mer glass, men det gjorde jag. Det var så surt/syrligt och gott. Jag äter som sagt det jag vill ändå....längtar efter träning. Men jag vet inte om jag vågar boka ett spinningpass, eller om det är så bra?
Idag ska jag ut i regnet och gå min promenad, fast att vädret gör att man bara vill krypa under filten. Men inne en hel dag kan jag inte vara. Då blir jag knäpp.
Tvätt kom jag på att jag har med, alla gardiner ska tvättas innan som packas ner och ska upp igen i januari...Eller? Kanske jag struntar i att tvätta dom. Jag vill ju bara upp med mina tomtar direkt. Ska göra minst lika mysigt här hemma i år igen, vårt fina Tomtehus.


Ja ja ja visst var det vackert när snön föll den 4 december förra året!!??


Årets första julbord

Blev kidnappad av Erica lagom efter min städning. Mamaträff!
Fullt ös med många barn. Mammor och lilla Mor med...

     

 
Sanna ville följa med oss hem. Hampe och Lisa på besök och lite tjöt. Sen åt vi årets första julbord!
Gott som attan och åt gjorde vi alla fyra! Sen blev jag slö slö slö....fick lägga mig en stund och vila magen som var hård som sten av sammandragningar och mat. BM ringde och vi pratade lite. Jag ska härda ut. Sålänge dom inte är täta eller gör ont så sa jag inte oroa mig. Men lyssna på kroppen och lägga mig ner eller varva ner då dom kommer ofta vilket dom gör nu. Det enda som kan hända är att jag börjar öppna mig och GUD BEVARE det är för tidigt. Så det gäller att ta hand om sig själv.
Eftersom Ted fyller 4 ½ idag så kom lilla Svärmor med en peng till Ted och en paket i form av fingerfärg! Sen fikade vi alla på sorbetglass och Sanna fick skjuts hem. Ted skulle nana och även hon hem och göra....även om hon gääääärna ville sova hos oss...Lillsnuttan!
- Nnnnärrr ärrr ddddet llllov Jjjjohanna...??
ha ha ha, älskade tös.
- Kkkkommer du och hämtar mig imorgon med Johanna?
Hemfärden med Sanna blev intressant, vad mycket som spökar i hennes huvud och hennes värld som hon kallar det. Vilken smart liten flicka! Avgudar henne och alla andra barn som jag träffat idag ;) Ni gör dagen underbar!


Allt

Jag hinner inte med veckorna, eller dagarna. Tiden den går så fort!
Bebis var vaken när vi gick och lade oss igår med. Men jag somnade efter en stund....trött.

Idag cyklade jag och lilleman till dagis. Det var riktigt skönt!!! Fast att jag fick sammandragningar så var det skönt att cykla. Jag saknar spinningen, men vågar inte riktigt gå på ett spinningpass nu...
Kommer hem och kaffet såkart klart för det satte jag på när jag cyklade hemifrån. Ringt BM som var på möte, men hon ska ringa upp mig. Jag vet att bebis inte kommer nu, och att det är övning för livmodern. Men det är så många sammandragningar och ofta. Jag vill ju bara veta. Trots att man gjort detta innan så kommer det ändå upp tusen frågor i huvudet.

Ted i magen V24
Nu ska jag få lite gjort här hemma! Kanske dra fram dammsugaren...


Yrsel vill jag lova

Dagen har varit så jobbig. Så jobbig.
Vaknade efter att endast sovit någon timme. Bebis har varit vaken hur mycket som helst inatt, och hållt mig vaken. Lämnade Ted på dagis och tack och lov att det gick bra. Kommer hem, tvätt in i maskinen...sen lade jag mig på soffan efter en liten kopp kaffe.
Vilade och det var så skönt. Patrik ringde för att se hur det gick med Ted idag, han var ledsen tidigt i morse då Patrik skulle till jobbet. Lill killen har växtvärk kom det fram ikväll...Stackaren..

Jag somnade sen och sov som Törnrosa, lugn i magen...


Jag var inte ensam, nej långt ifrån...Izor somnade på soffan med mig. Mysiga goa håriga vän.
Sen lade han tassen på mig....
Kanske han förstod att jag inte mådde bra?

 

Det var så skönt att få sova, helt slut efter en natt utan sömn. Hur ska det gå sen? Ha ha..
Men jag antar att kroppen är lite skör nu.
Hämtade hem Ted och leksakskatalogen hade kommit. Han blev så glad och sen tittade vi i dom, väntade på att Patrik skulle komma hem. Kaffet väntade ju.


Familjen åkte ner för att han handla, sen lämnade vi bilen och gick hem alla tre. Pojkarna sprang, vi måste ju börja puffa på Pappa nu Ted!!!
Kommer hem och sen ritar vi alla tillsammans, känner hur jag mår mer och mer dåligt...
Får lägga mig ner, och det blir bara värre. TOA TOA TOA ggr 100 känns det som. Hinner inte gå från toan innan jag måste gå igen. Mådde illa, kändes som om jag skulle spy vilken sekund som helst. Yrsel så jag fick sätta mig ner på golvet. Jag var helt säker på att jag skulle svimma.....bara inväntade det. Jag kände det kalla känslan och krypninarna i kroppen...nu svimmar jag. Men eftersom jag satt ner så lyckades jag ta mig ur svimattacken.
- Ska vi ta tempen Älskling? Man kan vara yr när man är gravid....36.6 + ½ 37.1. Ingen feber...
Älskade Patrik fin du är, lille Ted kommer fram och jag ber om papper för tårarna kommer....Han springer och hämtar och klappar mamma på huvudet. Sen var han väldigt nära mamma länge för att se hur jag mådde. Yrslen släppte lite och jag kom på benen till soffan....sen senare har jag nu ätit. Både mat och två goa lass med Sorbet Hallon glass. Min man vet vad jag älskar, Hallon....mmmm...
Mår helt ok nu, men fortfarande yr och omtumlad. Har sammandragningar mer och mer. Känns som om detta är något jag ska prata med BM om. Dom kommer ofta, det gör mig lite orolig...Har ont i livmodern med, fast inte i samband med mina sammandragningar...
Dags att krama om mannen....tacka honom för att han är så UNDERBAR som han är.

Min Hero

Det finns en blomma vit som snö....


Ja, det är DU och kommer alltid att vara. Att man är känslig när man är gravid, det vet jag om...

Igår hade vi lite middag för Tina här hemma hos oss. Det bjöds på trerätters middag för Donnan vår som den 1 december åker till Frankrike i 6 månader.
Tina stod för förrätten, jag och min man för huvudrätten och Erica för desserten ;) Rikigt gott och mysigt hade vi.
Känns tufft att hon ska vara ännu längre bort, men så glad för hennes skull.



Barnen höll låda och en viss tid önskade man att man besökt en restaurang istället....men barn är barn och vi vet vad Ted ska få i julklapp. Eller vi har köpt alla klappar från oss, men vi ska önska oss pengar av resterande som inte undrat vad han vill ha än....sen ska han få en liten tv. En känslosam kväll. Slutade med jag och Tina i soffan och "Skönheten & Odjuret". Något som bara vi gör...sådant som vi tokfior får för oss. Jag börjar gråta nu när jag tänker på det..

   

Emily kände bebis i magen för första gången denna kväll, hon kände även TRE sammandragningar. TRE STYCKEN. Fast att jag satt stilla och avslappnad, hon pillade på magen och jag kunde somnat i hennes famn. Underbara Emily. Du kommer vara en underbar Dola! Tina och Erica, vi ringer er så fort det är över!!!

Jag är så lyckligt lottad som har er!

  



Riktig vänskap.

Hemfärden då jag lämnat av Tina var tyst, kommer hem och gråter...
Idag var det bara Hon som gällde på mitt schema. Kaffedejt 11, kommer tillpiffad hem till Mor Lillan och Tina sover än....ha ha. Som vanligt. Det är härligt!!
Kaffe och tjöt i timmar med flickorna. Underbart, sista kaffet på 6 månader.

 

ÄLSKAR DIG TINA! Du är grym som gör detta, men egoisten i mig kommer sakna dig..När du kommer hem så..
Går, springer pratar Doris, kanske Milia med. Två små flickor som kommer jaga dig, och en liten bebis ue för att hälsa på Tant Tina. Ted kommer pussa på dig och vi med. Tjit vad jobbigt detta är. Gråter när vi kramar om varandra. Gråter och gråter.
Gravidyogan var guld värt ikväll. Fick en sammandragning i meditationen men den gick över snabbt. Bebis gav mig en riktig spark med. Håret år slingat i helgen och jag blev nöjd med tanke på att jag gjort det all by myself.
Försöker att tänka på annat, men just nu tänker jag bara på T.

Ted sover och jag ska krypa upp i min mans famn....han är och rotar i snaskhyllan nu...eller glassboxen...
as usual.

Älskar er


Puff på kinden

Igårkväll kände Patrik en sammandragning! Ja, magen var stenhård!! Var uppe till 1 på natten. Såg två filmer och det var rekord för mig att vara uppe så sent! Men bebis var vaken hela tiden och sprallade så det är inte lätt att slappna av då. BEBIS VAR VAKEN större delen av dagen igår. Riktigt mycket liv i magen igår ;)

Sov alldeles för länge idag. Erica min kom och väckte mig, med lilla Milia i famnen.
Sen har dagen gått så fort. Inne på MAXI mådde jag inte bra alls. Fick gå och luta mig på kundvagnen för att inte svimma. Pinsamt att behöva sätta sig ner. Sammandragningar kom tätt. Fast inga som gjorde ont.

 Det bästa var nog att hämta "hem" Tina från tåget och ta med henne.
 Hem till Mor Lillan och där var Erica, Sanna och Milia med. Mys!! Vad jag saknar att inte ha min underbara vän nära. Vad jag kommer sakna henne nu i ett halvår...


Bebis har sparkat på Tinas kind!!



Hon och jag har verkligen varit som katt och katt. Som helan och halvan. Som VI. Som bästa vänner.
Gud vad jag kommer böla imorgon då vi säger hejdå för ett bra tag framöver.
Men imorgon ska vi mysa och laga mat.

 

Bebis har fått en kramis idag med. Man får ju välja en kramis för 25 kr bonuscheck från ICA. Klart att det blev en Sköldpadda till Sköldis. Visst är den söt? Ted valde Lejon med lejonbebis.
Varma mackor hemma hos Svärföräldrarna och Svärfar Lennart tittade på magen idag och gissade på en tös...

Nu är bebis vaken och lyssnar på IDOL.....

V 23, idag vinkade jag till mamma!



Magen idag!

Sovit så dåligt inatt, inte skönt när man inte kan vända på sig med jämna mellanrum när bebis sprallar för fullt i magen. Kan ju inte ligga på vänsterarmen. Gör så ont efter sprutan, samt varm...men ingen feber iallafall. Endast varm som en spis och huvudvärk. Bebis har varit väldigt livlig inatt och hela morgon och fm. Buffar till och från hela tiden.
Idag följde Erica med in till Doktorn, trötta båda två efter gårdagens vaccin. Jag skulle kunna sova genom dagen känns det som. Eller bara ligga och titta på film.
Men var tvungen att åka in till Dr idag.
Pratade om urinträngningarna jag har, och detta ständiga kissade. Odling ska skickas..Sen pratade vi om sammandragningarna och sålänge dom inte gör ont är detta helt normalt. Känns ännu skönare att höra från henne. Tycker verkligen om denna Dr. Hon känns proffessionell men ändå så personlig. Sen tog hon prov på livmodertappen. Inte alls kul att ligga i en gynstol, men....det var i UL rummet och hon gjorde även vaginalt UL för att se livmodertapper ännu bättre. Allt såg bra ut och en liten "Sköldis" vår lilla sköldpadda...ville vinka och vara med på bild. Eftersom det var ett vaginalt fick jag "bara" se huvud och små händer. Men med på bild ville man ju vara! Dr sade:
- Nej nej, det är inte dig vi ska titta på idag....
Men bebis ville vinka till sin mamma...ha ha ha. Härligt att se att man har en livlig liten busunge i magen. Så pigg och så fin. Sköldis kom jag på idag för att jag har sammandragningar och det känns som om jag har en Sköldpadda i magen. En som simmar runder men samtidigt sparkar hårdare och hårdare för var dag som går.





Dagen kommer nog fortsatt att bli lugn. Patrik har pappadag idag och det är skönt att han är ledig. Vi vill göra något med Ted idag, men vet inte vad. Eftersom jag inte är piggast idag...Känner inte alls för att åka till ett badhus eller åka och hälsa på någon. Vill bara vara hemma för huvudvärken vill inte släppa och tröttheten kommer och går hela tiden. Bebis sprallar på och jag springer på toa stup i kvarten. Känns som om ibland vill man bara vara hemma. I hemmets lugna vrå. Lite synd om Ted bara som är pigg och gärna hade hittat på något.
Ska snart värma lite middag till mina pojkar, själv har jag ingen lust att äta alls...
Igårkväll började jag tvätta första bebisprylarna. Påslaka, spjälsängsskydd mm som legat nerpackat länge nu. Kanske vika ner det i lådor. Något måste jag få gjort idag, Patrik kör in ved som planerat...
Ett VARMT BAD hade suttit fint nu ;)



Vaccinerad

Idag var det trött kille jag lämnade på dagis, som vanligt. Hem och tog en kopp kaffe sen en härlig morgonpromenad. Det var skönt! Fast det duggade...
Ut till Erica på kaffe och sen körde jag för att ta sprutan.
Jag har varit väldigt tveksam till detta, men valde att ta den. Inte bara för min skulle utan även för andras skull. För alla dom som jag har i min närhet som inte kan ta den..( Doris, Farfar, Farmor, Emilia & Lucas...) samt alla andra som man kan smitta ner. Jag litar på svensk läkarvård och jag har gett Ted sprutan. Vet gravida som har fått den och kände trots min osäkerhet att jag skulle ta den. Fått många råd och valde att följa Puffs.

Kommer dit, blir inkallad och fina syster Britta var där som praktikant. Underbara syster Britta! Men jag blev hemskickad igen. Dom ville inte ge mig den pga graviditeten. Skulle vänta tills jag var i 7 eller 8 månaden. Jaha...bara att köra genom trafikkaoset igen..
Hinner inte mer än hem och sen ringer dom efter mig. Pratat med barnmorskan hade dom gjort och ville ge mig den. För att alla gravida kan ta den. Så jag körde ner och fick den. Sprutor är aldrig roliga. Sprutor är läskiga. För några år sedan hade jag garanterat svimmat på studs. Men jag gjorde det med bravur. Berömde ssk för att hon stack bra. Tro mig, finns många ssk som inte kan ge en spruta eller sätta kanyl (dropp) ÖVER!

Har ont i armen nu, domnar lite....men jag hoppas slippa feber. Jag hoppas att jag gjorde rätt, för vårt ofödda barns skull. Att inte h*n far illa av detta.



Eric är här och leker med Ted. Kusinpojkarna får leka lite. Jag har dammsugat och tvättar här hemma. Nu ska jag dra fram bebissaker. Eric frågar väldigt mycket om bebisen nu...ha ha.
- När kommer din BEBIS Ted??
Tss.

Har ännu en gång spräckt hängslebyxorna...dom är så tunna i rumpan. Har inga andra som sitter skönt. Alla andra är för stora. Sitter som en säck på mig. Fan,  just nu i skrivande stund så vill JAG HA MIN KROPP TILLBAKA TACK!



Nu kom Erica, Sanna, Emilia & Andrea ;)

En underbar gåva från en Fine


Liten gosse ska bli Storebror. Mamma & Pappa älskar dig. På fotot har du nyss fyllt 1 helt år.

Idag var det en lite ledsen kille som jag körde till dagis, men han var duktig ändå. Mammas hjärta.

Sen hem och en snabb kopp kaffe och sen blev bilen ren. Både invändigt och utvändigt. Nu blänker "hon".
Efter det kom Ems och det var pyssel ute hos Erica. Töserna gjorde grankransar och jag klädde vårt hjärta med granris. Ont gjorde det i fingrarna, småflickorna lekte lite och vi mammor stack oss i fingrarna. Ha ha! Luktade gott gjorde det. Luktade så mycket jul så jag och Erica bakade lussebullar sen på eftermiddagen. MMMMMM. GOTT.

Erica bjöd på mat och sen busade vi alla med Milia. Mätt och trött hem och ringde lite telefonsamtal, Patrik sade att det låg ett paket till mig i brevlådan...
Nyfiken som jag är trotsade jag rädd för mörkret Johanna och där var ett paket!

Gissa vad Jossan skickat till mig, jo Havandeskapsolja! TACK TACK TACK. Magen ska smörjas ikväll;)

 


TACK TACK SÖTASTE!!!



Magen ikväll. Häftig bild på kulan. (Lång slutartid och ingen blixt)

Jag sitter och har precis knaprat i mig två lussebullar och fyra pepparkakor, ha ha ha. Samt ett glas kall mjölk. MUUUUU....GOTT SOM INGET ANNAT.
Imorgon får jag se om jag kör och tar sprutan, är så nojjig. Vill helst prata med min BM om det först. Imorgon ska jag hinna med en skön promenad iallafall. Härligt! Synd bara att det inte går att gå så långt för då måste jag uppsöka damrummet.

Bebis har knappt varit vaken idag....men nu ikväll är det kalas i magen. Läste att om man buffar på bebisen så flyttar den på sig. Du får buffa mer nästa gång EMS!! Vå får helt enkelt väcka bebbe liten.
Igår kände ju först Sanna hur bebis sparkade och sen Erica. Sanna tyckte det var häftigt! Jag kände nu när jag nattade Ted att lillebror/syster vaknade. Sen sparkades det för fullt. H*N TYCKTE nog om Sagan jag läste för Storebror. Det låter så vuxet, STOREBROR.


Tänk vad bra jag har det

Dagen började med en lilleman som var SÅ DUKTIG! Vi snoozade lite länge, men han var så pigg idag sen!
Kom 20 minuter för sent till "dagis" och idag gick det så bra att lämna honom. Tror att det var tur att jag var så hård innan. Det ger nytta nu ju. Fast det har kommit fram att det finns gott om elaka barn. Fy bubbland. Jag säger INTE att min pojke är en Ängel, men elak är han inte. Det är aldrig något vi lärt honom.

Hem och laddar kaffe, sen kommer Lilla Farmor och Farfar. Ett ordentligt ryck i min trädgård, vilket behövdes. Gräset klippt en sista gång
Räfsat alla löv (en gång till sen är det slut på räfsande för denna gången)
Klippt buskar
Rätat och stöttat upp ett äppelträd som växer snett och vingt. Nu hade jag stört mig på det länge nog.
Burit ris
Rensat rabatter
Flyttat och donat med krukorna

Nu ser min trädgård respektabel ut, men vill ha mer stora buskar att plantera samt något mer träd.
Funderar på ett körsbärsträd som ska symbolisera "barnen". Dom är så vackra ju! Liksom barnen.


Så till våren kommer ett vackert Körsbärsträd att flytta till vår trädgård, synd bara att dom inte finns att köpa "fullvuxna"....

Medans vi påtade i trädgården var Erica min inne med Emilia. När jag kom in och vi var klara efter att vi varit ute sedan 9 på fm så hade hon en överraskning.
Jag tog det som en stor överraskning, hon känner mig väl.
Hon hade monterat ihopa spjälisen till bebis.
Spjälisen som Ted nanade i när han var BEBIS! Som PAPPA Patrik monterade ihopa då.


 


Gissa om jag blev glad! En skruv fattades så det får Pk ordna imorgon, madrass har Erica en extra så i veckan ska det tvättas spjälisskydd och täcken, kuddar och lakan!!!!! En liten tös som ska låna den lite först.
Emillia såklart! Som jag längtat efter att ta fram spjälsängsskyddet och täckena igen ;) Imorgon ska det tvättas!!!!!! Vilket påslakan ska jag välja?? Hm...
NU VILL JAG BOA ÄNNU MER...Funderar på att ta ett ryck i hallen till helgen...Får väll se vad herr K säger om det.

Erica bjöd mig och Ted på middag. Kåldolmar, sås och potatis. Teds favorit och en av mina favoriter med. Kaffe och girltalk ;) Eller Dea var med på ett hörn med såklart.
Kommer hem och Ted får se en film sen somnar han gott. Duktig kille!



Tänkte visa BEBIS FÖRSTA SAKER.

Har endast köpt tre saker till bebis än sålänge..Jag har lagt band på mig själv....



Nappar, tyckte om trollsländan/fjärilen...



Första speldosan, ett lamm..Bäää Gissar att denna bebben kommer tycka om Lamm. Precis som Moster Lina.



Första Kramisen! Mycket vikigt! Detta är bebbes första gosedjur. Jag som är tokig i mjuka gosedjur (har 100 själv) ser detta som supervikigt. och har kvar alla....min favorit"nalle" en rosa kanin har sin hedersplats. efter alla gånger han tröstade mig då jag var liten... Teds första gosedjur var en Nalle, en Teddynalle. En liten Ted. Köpte den med innan han var född. Så ett lamm syftar kanske på en bebis med...Nej säger inget, vill inte säga vad jag tror....ha ha ha. Eller avslöja namn. Ha ha ha..

Avslutar med en bild på en mamma från i lördags i vecka 22 (21+3)



Morgondagen har massa kul att bjuda på med. Nu ska en trött mamma sova....

Pappas vagga

Idag är det PAPPAS DAG! Alla pappor ska få en extra kram idag eller bara få veta att dom betyder så mycket.

Ted han fixade och donade i morse...Jag gjorde frukost (morse och morse, vi sover så länge...tss passa på)
Ted han fick en kopp han skulle slå in till sin pappa, gjorde han själv med. Så gulligt. Blev så charmigt inslaget. Sen klippte han och klistrade. Så gulligt! Sen ville han ha mer paket att slå in och vi fick ta en ny tandborste och nagelsax att slå in. Ha ha ha..
Han kröp upp till sin pappa i sängen. Sen mös vi med en god frukost på mina bullar.

Efter det var det Gåsamiddag hos Svärföräldrarna och firade alla Pappor som fanns där :)
Svärfar Lennart fick lotter av ossm men vann tyvärr inget på dom. Dessa utdömda lotter, kan man inte få vinna ibland?
Maten UTSÖKT, det är ju så gott! Sen äppelkaka till dessert.
Kaffe och pepparkakor..mmm.
Katarina och jag gick upp och kollade in hennes Ullared fynd. JAG VILL HA HENNES 50 KR present...åh så fin.
Httade en vagga! Eller hittade och hittade. Patriks farfar gav den till förstfödde Helene. Nu ska vi bebis få ligga i den. Ted låg i min vagga när han var liten. Den har vi här hemma, men denna är finare och kanske att vi har två stycken. Man använder vaggan så kort tag med. Lite synd tycker jag för det är så fint med vaggor. Något som alla bebisar ska ha tycker jag.

 

Här är Ted i sin vagga på mamma Johannas 20 års dag. Vaggan som jag låg i när jag var liten och som min Morfar gjort.  TRE VECKOR GAMMAL och utskriven från BIBA.




Vad tänkte jag här? Minns att jag hade tårar i ögonen och var så nervös för vad som komma skall...
Några timmar senare är jag nybliven mamma. Jag längtar! VI LÄNGTAR!!

Gravidyoga ikväll med. Skönt, synd bara att det är en bit att köra. Känns som om hela kvällen går. Fast man "yogar" bara en timme. Övningarna ska få papper på sen så att vi alla kan yoga hemma. Men det är skönt och en mysig kontakt med bebis i magen framför alls. Det är mysigt, bebbe var vaken denna gången med.

Här har det jäst idag!

Jisses ja! Gjort sexdubbel sats grahamsbullar! Det ni. Deg överallt och jäst och jäst. Bakat ut, sen ska bullarna jäsa igen. Men många blev det. Hoppas nu att dom räcker i en vecka iallafall?
Sen medans bullarna var i ugnen så gjorde jag Amerikanska muffins med choklad i. Ha ha, tokig eller vad? Samtidigt tvättat och eldat. Ted han har varit så snäll idag. Patrik har jobbat och hinner inte komma hem förrän han ska iväg igen. Sen ska vi på kalas.
Hoppas på en lugn lördagkväll nästa vecka!

Läst lite om sammandragningar så tidigt som jag har det...


Vad är skillnaden mellan Braxton Hicks-sammandragningar och verkliga förlossningssammandragningar?

Så tidigt som sex veckor in i graviditeten så kan livmodern, som är en stor muskel, börja att rytmiskt dra ihop sig. Dessa tidiga sammandragningar (som kallas för Braxton-Hicks) av livmodern hjälper till att förbereda livmoder och livmoderhals inför förlossningen genom att bidra till bildandet av fler blodkärl och syreförsörjningen av moderkakan. Dessa sammandragningar är vanligen oregelbundna och smärtfria. Eftersom att de vanligtvid inte påverkar livmoderhalsen så är de heller inte farliga och innebär inte någon förhöjd risk för tidig förlossning.

 

Braxton Hicks-sammandragningar varar vanligtvis omkring två minuter. Även om sammandragningarna kan märkas under den sista hälften av graviditeten så finns det kvinnor som inte alls känner av dem.

Varför har jag Braxton Hicks-sammandragningar?

Som nämndes så hjälper sammandragningarna till att förbättra blodflödet genom moderkaka och till fostret, samt förbereder livmoder och livmoderhals genom att stärka muskler inför förlossningen.

Hur känns en sammandragning?

De är vanligtvis smärtfria, men kan upplevas som obehagliga. Du kan känna att nedre delen av buken blir hård och knyter sig.

Vad kan man göra?
Braxton Hicks-sammandragningar påverkar inte livmoderhalsen, och även om de ökar i frekvens och intensitet mot slutet av graviditeten så är de inte en indikation på att förlossningen är nära förestående. Eftersom det är svårt eller omöjligt att själv avgöra om någon påverkan på livmoderhalsen har förekommit så kan man behöva uppsöka läkare för kontroll.

Om du upplever sammandragninger, smärtsamma eller smärtfria, mer än fyra gånger per timma, eller med mindre än 15 minuters mellanrum bör du kontakta vården. Där kan du vilja att du svarar på följande frågor:

  • när började sammandragningarna?
  • hur ofta och hur länger pågår de?
  • vad gjorde du när de började?
  • har du några andra symptom (som t.ex. kramper, ryggsmärta, flytningar)?

Du kan själv vidta följande åtgärder:

  • avsluta det du sysslar med och ligg ner och vila
  • ligg ner med fötterna i högläger, vilande på vänster sida
  • drick 2-3 glas vatter eller juice eftersom sammandragningar kan ibland bero på vätskebrist

Om symptomen inte avtar inom en timma eller om du inte kan nå din barnmorska bör du uppsöka närmaste förlossningsklinik för utvärdering.

Som jag ser det så har jag ju bara ett fåtal och dom gör inte ont alls. MEN JAG TYCKER ATT DET ÄR SPÄNNADE. Hur kan man tycka att det är spännande, när man vet att det kommer göra så ont när väl förlossningen är på G så man (som jag ville när jag födde Ted) bara vill dö. Känns som om man inte klarar av det, och efter en viss tid är man trött på att bara ligga och ha ont och inte få krysta.

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

 Under en normal graviditet är det vanligt att man upplever sammandragningar av livmodern redan långt innan det är dags för förlossning. Dessa sammandragningar kallas ibland för Braxton Hicks-sammandragningar, efter den läkare som först beskrev dem i den medicinska litteraturen. En annan vanlig beteckning är förvärkar, och de tjänar till att träna och förbereda livmodern på den kommande förlossningen.

 Många oroas av tidiga sammandragningar och de kan också upplevas som obehagliga. I vissa fall kan det också vara befogat att vara uppmärksam på sammandragningarna, särskilt om de ändrar karaktär och blir mer regelbunda, mer frekventa eller börjar bli smärtsamma.

I de allra flesta fall är dock dessa förvärkar ofarliga, och är inte förknippade med någon ökad risk för förtidsbörd. Detta kan illustreras genom den unika undersökning vi genomfört här på sajten där vi frågade gravida kvinnor när under graviditeten de känt sina första sammandragningar .

18% kände sina första sammandragningar innan den 15:e graviditetsveckan, och räknar man samman svaren så visar det sig att hela 45% har känt sammandragningar innan vecka 20. Det skall också påpekas att det inte är ovanligt att genomgå en hel graviditet utan att känna några sammandragningar.

Nu vet jag detta iallafall.



Med Ted i magen V 23

Nu ska jag lyssna lite på härlig musik!


En dag i badhuset

Först vill jag gratulera Evelina & Fredrik till Gossen!!  GRATTIS!!

Idag gjorde vi inte mycket på fm, så trötta alla tre. Kaffe ute hos Erica och Dea. Bestämde dejt för kvällen.
Sen bar det av till badhuset. Jag solade och pojkarna började bada. Det var så skönt att simma runder och känna sig så viktlös. Inte för att jag är stor som ett hus nu, men så skönt ändå gravid eller inte gravid. Vatten är så lugnande. Jag och Lilleman bubblade och det var sååå härligt. Jag vill med ha en pool....ha ha. Härligt!
Fikade och badade mer!!



 

Jag kände mig inte bekväm alls. Kände mig så stor. Kände mig som ett hus. Patrik lovar att jag inte ser ut som ett hus....inte än. Med tanke på att med Ted vägde jag nästan 10 kg mer vid denna tiden av graviditeten. Men så vägde jag mer innan också. Jag vet inte hur mycket jag gått upp nu. Inte stått på vågen. Får ta mig upp på den imorgon och ta en morgonvikt. Jag är livrädd för att bli hur stor som helst.
Patrik mös med magen. Han snurrade mig i vattnet och visade hur stolt han är över bebis. Det lilla liv som växer i magen min. Vår lilla familjemedlem.
- Är h*n vaken?
Ha ha ha, bebis sov mest under tiden i badhuset.
Ted skulle duscha med Pappa idag, men sprang in till mig som ett litet skott. Patrik fick hämta hans kläder..hihi.


Inom affären för imorgon ska det bakas då Patrik ska jobba. Sen till vår fredagsdejt. Patrik hjälpte Dea med soffan deras och det blev så fint hemma hos våra Vänner. Erica gjorde mat och Milia pratade på som bara den. Drog sig fram på golvet. Goa unge. Ted ville ha Milia hos sig, åh. Gullungar!

Nu ska vi se en film, Ted nanar gott. Som vanligt sover han så duktigt. Hoppas på ett till litet barn som nanar gott om nätterna. Haft två sammandragningar ikväll med. Små små, men hela livmodern spänner sig. COOLT!
Nu vill jag känna rikitga hårda sparkar!! KOM IGEN BEBIS VAKNA NU!!

Som en rund hård boll

Har legat i soffan och tittat på film, Patrik råkade trycka på en knapp och det går inte att spola med x-boxen..
Skit samma lång ointressant historia...Vi får låta filmen gå i en halvtimme sen fortsätta se den.
Paranormal Activity heter den...spännande. ÄLSKAR SPÖKFILMER!!

Det lustiga är att jag har haft två sammandragningar under filmen..Läste om detta och det är inget ovanligt med sammandragningar. Inget farligt utan som sagt kroppens sätt att öva...Så jag låter det spänna. Känns som om en boll i magen blir stenhård och visst känns det, men det gör inte ont. Det trycker ner ner ner...

Let´s continue to seee the movie and eat Mjölkchoklad..mmmm...Marabou

By the way, kissade för 20 minuter sedan...kissenödig igen..

Välkommen en ny vecka



V 22 går vi in i idag.

Bebisen

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

 Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.


fakta från: blimamma.se

Jag har haft att göra idag utan att utöva någon form av bakning. Ha ha. Varit hos min jobbcoach och hon var supertrevlig. Bebisen sprallade i magen under mötet. Vi började prata bebisar ;) Hon berättade om sina två pojkar, den ena fick dom göra snittpå i v 36 pga han var så stor! Hela 4800 gr! Det ni! Så allteftersom vi satt och pratade så insåg jag att det kan gå precis hur som helst. Jag tror inte att mitt vatten kommer gå och sen vips värkar. Jag anar annat...Vet inte varför, men det är en känsla jag har. Förvånar mig inte om jag föder hemma!
Jag tror inte att jag kommer gå över iallafall. Har reda haft sammandragningar! Små korta och det är precis som om kroppen bara "övar". Inte vet jag, men jag vet hur en sammandragning känns.
Åter till min dag som sen bestod av ett kuvert till Ann och sen in till Arbetsförmedlingen. Lämnade bara en lapp, sen susade jag snabbt som vinden. Tycker verkligen inte om att vara där..
Träffade söta syster på stan och vi kollade in modet. Ha ha ha. Sen körde jag och hämtade hem min lilleman. Hela eftermiddagen har jag varit så trött. Erica kom och vi körde en sväng. Patrik nattar Ted och jag sitter och känner hur lill i magen sparkar!


Igårkväll mös Ted med lillebror/syster...

Ikväll ska vi försöka se en film jag och Pk. Varit så trötta båda två hela veckan, men imorgon har han pappadag med Ted. Då ska vi till badhuset! Jag ska sola lite. Skönt!! Simma ska jag med...
Hoppas att vi kan göra en riktigt god höstsoppa imorgon med.

Jag längtar efter att baka lussebullar nu! Kan man köpa saffran nu?




Powernap

 Igår var jag helt slut på kvällen, satt nästan och somnade. Fick lägga mig ner en stund....19:00 slöt jag ögonen och låg sen vaken, men blundade i en timme. Efter den timmen var jag som en ny piggare mamma. Efter bara en timmes vila så var jag pigg igen. Förbereder sig kroppen på att vara vaken mer och ta powernaps? Även om en timme inte är powernap kanske, men ändå?

Idag var Ted inte lika ledsen. Då tycker man att dom ska fortsätta att ge lite extra tid. VARFÖR får han då sätta sig i soffan ensam? Sen såg han mig genom fönstret när jag gick och satt som ett ljus fast paralyserad. Jag ville bara springa in och hämta honom igen. Min mammakänsla höll på att ta över helt. Nu längtar jag bara efter att hämta hem honom. Har förberett och gissa vad vi ska göra till Pappa PK? Jo ha ha, baka. Idag ska vi baka Chokladsnitt till kaffet.



Jag har tvättat, eldat och dammsugat idag. Renbäddat och boat. Ha ha ha. Nu sitter jag och tar en paus och ska strax hoppa in i duschen så det blir folk av mig med idag. Snöat har det gjort idag här. Dom första flingorna kom vid 10:30 tiden. Det såg så mysigt ut även om det bara var lite....



V 21 (20+3)

Bröllopsdag

Jaha. Måndagmorgon och dagen jag fasat för. Ted grät och grät. Jag var tvungen att vara rak och lite sträng för att inte ge med mig. DET GICK. Ted sprang inte ut efter mig. Tog fröken Gunilla i handen, trots att han grät och tårarna rann. Han tog mod och litade på sin mamma. Kändes bra, men mindre bra att lämna honom ledsen. Jag hoppas att detta bara är en period som sagt. Orkar inte ha det såhär hur länge som helst. Hoppas på en förbättring snart.
Tvätt in och kaffe med Erica. In till stan och jag var bebisvakt åt Erica för att underlätta för henne. Blev klara snabbt. Vem har kört sopor till tippen till mig?? Jo Farmor och Farfar. Fixa och dona.

Jag fick ett ryck och bakade grahamsbullar!! Gud så gott. Blev eftermiddagsfikan. Sen ville Sanna stanna hos oss så vi gjorde chokladbollar med. Massa bak! Vad jag älskar att baka. Lilla Husmor.
Gjort biffar och köttbullar ikväll, blev middag med. Gott.

Ted är nybadad nu och Patrik läser saga. Hoppas att han sover gott inatt och vaknar pigg imorgon för nu var han verkligen trött lillkillen.

IDAG FIRAR VI 6 MÅNADER SOM HERR & FRU.



Vad jag Älskar och avgudar min man. Han är allt jag någonsin kunnat drömma om. Han är verkligen som stöp för mig. Vi är som gjorda för varandra. Jag älskar honom så oändligt mycket.


Kärleken kommer och kärleken går, ingen kan tyda dess lagar. Men dej vill jag följa i vinter och vår och alla min levnads dagar.

Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt och aldrig jag lämnar det åter. Min lycka är din, din lycka är min och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark, kuvas av intet i världen. rosor slår ut ur den hårdaste mark som sol över mörka gärden.

Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt och aldrig jag lämnar det åter. Min lycka är din, din lycka är min och gråten är min när du gråter ja gråten den är min när du gråter.



Drömmer mig
ofta tillbaka til vår bröllopsdag den 2 maj i år. Det var den lyckligaste dagen i mitt liv. Om man bortser från den dagen då Ted föddes såklart. Jag älskar allt med den dagen. Jag kan titta sönder på bilderna och drömma mig bort. Fotoboken kom förra veckan och den blev så bra! Supernöjd. Kul att sitta och titta i den och visa gäster hur fin vår dag var!

Jag får fortsätta drömma mig tillbaka. Kommer jag göra resten av mitt liv och minnas dofter och tankar. Tankar jag hade i huvudet. Doften av min make.....mmmm.



Här har vi precis dansat loss till Whitney Houstons " I wanna dance with somebody" och avrundar med bröllopsvals låt val nr 2....Låten som vi valde som nr 2. En låt som Patrik tyckte passade....Som vi båda älskar.
Alien- Only one woman! Den är sååå bra! Härligt att få vara i sin mans armar och koppla bort allt. För det gjorde man...tro mig....det gjorde man...Hade bara ögon för Mr Right.


Ge mig styrka

Lördagens kalas var trevligt, men ont  hade jag och var trött. Bus eller godis var lyckat och min lille kille var så söt. Jag såg inte klok ut ;) Idag har jag vilat hela fm. Så ont i livmodern. Riktigt ont. Bara vilat, sen var jag på ljusparty och doftade. Mmmm...älskar dom ljusen. Önskar att man kunde beställa mer, men har ju ännu inte fått en krona från A-kassan. Jag har kompletterat och hoppas på pengar snart. Jag kan tycka att det är så trist när DOM ska ha pengar så SKA dom det...gäller alla större företag som ska ha pengar. Räkningar ska betalas i tid osv. MEN NÄR MAN BEHÖVER PENGAR och har laglig rätt till det? Då ska proceduren vara så långsam. Ingen nyhet att fler och fler behöver sin a-kassa. Anställ mer personal vet ja??

Det bästa med idag var att komma iväg, bara jag. Träna!! Även om det inte var fart och flökt och svett som rann så var det MIN egentid. GRAVIDYOGA. Så mysigt. Bebisen vaknade och buffade när jag låg i bebisens ställning "Fosterställning". DET VAR SÅ HÄFTIGT ;) Efter ett tag var det precis som om jag kommunicerade med bebisen i magen. Underbaraste på hela helgen! Fick även "lära oss" profylaxandning. Det var roligt!

Fasar för imorgonbitti då Ted ska på dagis och han har varit ledsen hela kvällen över detta. Ont har jag med. Slut. Ge mig styrka att orka och inte bryta ihop. Ibland känns det så. Därav skönt att komma bort ENSAM.
För funderar gör jag, mer och mer var dag.

RSS 2.0