Sovöva

egentligen ska man inte prata om det nu på morgonen. Men oj så gott vi alla sovit inatt!
Våra övningar påminner mycket om 5 minuters metoden (kan nästan kalla det 5 minuters metoden väll), vi tar inte upp Lias. Han läggs ner som sagt lugn och harmonisk. Men vi tvekar inte att klappa på honom och pussa på honom då han är mycket ledsen. Vi tar dock inte upp honom. ATT VISA ATT MAN KOMMER TILLBAKA är det viktigaste. Att gny är en sak och att panikskrika är en sak.  Jag ska inte klaga och säga att vi har haft mycket sömnproblem, men att vagga vagga vagga ger ett bortskämt sätt. Ted sitter vi fortfarande hos tills han somnar, men ikväll blir det ändring på det. Det är ett resultat av ständigt vaggande och jag vill ha lite egentid eftersom Ted är en kvällspojke. Dock har han börjat vakna väldigt tidigt på morgonen sedan tidig höst. Men kan ändå vara uppe sent. En bestämd kille som kör med sin mamma och pappa. Precis som Lias gjorde, men inte nu mera. Jag tycker att det är så mysigt att sen ta upp Lias då han vaknar och ge honom välling tidigt på morgonen.
Extra mys nu.
Nu frukost och kaffe för mamman här. Barnen är redan mätta och belåtna, i vanlig ordning.


Fem-minutersmetoden, alternativt somna-själv-metoden, är en metod för att lära små barn att somna och sova själva. Den utvecklades av Berndt Eckerberg tillsammans med hans hustru Britta under 70- och 80-talet. Eckerberg menar att den ger bäst resultat när sömnproblemen berör hela familjen.Metoden går ut på att lära barnet att inte behöva tröstas på något speciellt sätt vid insomnandet. Då barnet har lärt sig att somna själv så vaknar det heller inte så lätt när det sedan lämnas att sova för sig själv. Namnet kommer av att man under avvänjningen går in till barnet var femte minut då det ännu inte har sommat och visar att man inte har övergett det, men undviker tydlig kroppskontakt och ett tröstande beteende.Metoden kan tillämpas från ca fem månaders ålder, då barnet har börjat utveckla en dygnsrytm och kan sova utan att vakna för att äta.

Metoden har sina rötter i den psykologiska teorin behaviorismen som hade starkt genomslag i Europa och USA på 1920-talet. Den innebar ett mekaniskt sätt att se på människan och allt mänskligt beteende sågs som ett svar på en yttre påverkan. Enligt det synsättet fick man problem om man ammade barnet då det skrek och istället rekommenderades man att vänta med att plocka upp barnet tills det log och i och med det belöna leendet. Förespråkare för femminutersmetoden använder sig ofta av ett liknande resonemang. Metoden har kritiserats av bland annat barnläkare. Man har menat att barn har behov av att var nära föräldrarna då det ska sova och man har också uttryckt en oro för att barnet ska ta skada av att lämnas gråtande. Vidare har man påpekat i att det finns en fara i att auktoriteter uppmuntrar föräldrar till att "döva" sitt samvete och inte lyssna på barnet .





Kommentarer
Postat av: Madde

Vi trälar med våran Filip han sover i sin säng första passet sen vill han inte och blir ledsen

2010-11-19 @ 11:23:40
URL: http://mrsmaddy.blogg.se/
Postat av: fine

Det låter spännande! Och så kul att ni får snabbt resultat!

Ang USK utbildningen låter det ju jättebra, har själv tänkt på det faktiskt.



Tänk va bra vi är, som ska påbörja utbildningar som kommer ta oss dit vi vill. heja heja >_<



Trevlig helg kullbergs! KRAM!

2010-11-19 @ 18:43:33
URL: http://fine.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0