Kyrklig vigsel.

Det har jag och min Patrik valt! Vi vill ha våra nära och kära samlade när vi blir äkta makar. Det har man drömt om sedan man var liten....

Kyrklig vigsel- vad innebär det egentligen?

Trots att den borgliga vigseln träder fram allt mer är det fortfarande kyrkan som får de flesta vigslarna och många är vi som sedan barnsben har drömt om det där sagobröllopet där man skrider fram i sin vackra bröllopsutstyrsel genom altargången med sin kärlek bredvid.
  • Brudparet går oftast tillsammans kyrkgången fram och stannar framför altaret vilket symboliserar bilden av att de gemensamt "lämnar sina föräldrar och att de två nu blir ett". De flesta har sett filmer där pappan leder bruden in i kyrkan och överlämnar henne till brudgummen, vilket är en anglosaxisk sed och inte särskilt vanligt i Sverige. Detta är dock upp till var och en. 
  • Ringen är ett tecken på parets löften om ömsesidig kärlek och trohet. Ett yttre tecken, som kan påminna dem själva och andra om sina löften och den gemenskap de valt att dela.
  • Bruden och brudgummen säger: "Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig"
  • Välsignelsen handlar om frid och fred, om goda relationer till livet och om varandra och Gud.                                                                                    
  • Vigselgudstjänsten har en fast struktur men det finns möjlighet att till viss del anpassa den efter sina egna önskemål, med exempelvis valet av psalmer, böner och textläsning. Brudparet kan också fritt få formulera löftena i samråd med prästen, förutsatt att de fortfarande innehåller avsikten att "älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer oss åt".



    Kostar det något att vigas i kyrkan?
    Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan får sin kyrkliga vigsel med präst, organist, kyrka och vaktmästare kostnadsfritt. Det som kan kosta är extra musik och extra utsmyckning i form av exempelvis blomsterarrangemang i kyrkan.
     
    Kan jag gifta mig i kyrkan flera gånger?
    Om en eller båda som ska vigas har varit gifta tidigare, är det viktigt att i god tid tala med vigselprästen eller sin församlingspräst för att tala om det som varit, förhoppningar inför framtiden och om de svårigheter och möjligheter ett nytt äktenskap kan innebära.

    Och så det juridiska... 
    Innan man får gifta sig, ska skattekontoret göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns något hinder för äktenskapet. Hindersprövning begärs gemensamt och parterna ska skriftligen försäkra att det inte finns något äktenskapshinder. Blankett finns på det lokala skattekontoret och på http://www.skatteverket.se/. Intyget som är giltigt i fyra månader ska lämnas till vigselförrättaren vid vigseln. För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om någon eller båda är utländska medborgare bör man vända sig till skattekontoret för information.

    Man kan genom ett äktenskapsförord bestämma att något av det man äger, eller allt som man äger, var och en för sig, ska bli enskild egendom. Då ingår inte detta i giftorättsgodset och räknas inte med i en eventuell bodelning. Äktenskapsförord ska registreras hos tingsrätten senast 14 dagar efter vigseln för att vara giltigt och båda makarna måste skriva under. Mer information finns på ww.skatteverket.se

    Det finns tre äktenskapshinder:
    1. Den som är under 18 år får inte gifta sig utan tillstånd.
    2. De som är nära släkt får inte gifta sig med varandra.
    3. Den som redan är gift eller registrerad partner får inte gifta sig.

    Blivande makar skall alltid anmäla vilket eller vilka efternamn som ska bäras i äktenskapet. En anmälningsblankett om makars namn skickas tillsammans med blanketten för hindersprövning till skatteverket. Blankett finns på ditt lokala skattekontor eller http://www.skatteverket.se/.

    Partnerskapslagen antogs 1994. Alla som har borgerlig vigselrätt får förrätta partnerskap. Präster kan välsigna ett ingånget partnerskap och personer som ingår registrerat partnerskap har samma rättigheter och skyldigheter gentemot varandra som gifta. Hindersprövning för partnerskap sker på samma sätt som för äktenskap.

    Källa: Svenska kyrkan, Kalmar

Det är bra att samtala med prästen och repetera inför den stundande en tid före bröllopet. Ofta handlar det om det praktiska, hur man ska gå och stå, hur man gör med ringar och bukett och hur gästerna ska sitta men även om vad äktenskapet innebär och framför allt vad man vill uttrycka med att gifta sig. Om man vill ha ett tryckt program för vigseln är det en förutsättning att man träffar prästen innan.



IDAG HAR JAG SHOPPAT I STAN!!!! Efter jobbet körde jag, Nana och våra små pojkar in till stan. Hittade direkt det jag skulle ha, sett ut det innan ju men man vet aldrig om det finns bra storlek kvar.
Blev kläder till Ted, NÄBBKLÄDER. Svarta finbyxor och en vit skjorta från Kappahl. hade Halva priset på byxorna och 25% på skjortan. Bra köp! Sen köpte jag det i i den storleken så att jag vet att vår lille kille kan ha det.....Byxor går ju alltid att sy upp...Riktigt fina byxor!! Nu är det väst och plastrong/slips kvar till Ted samt skor.
Fikade på Madrix och det var lika gott som alltid!
    
Sen gick jag och Ted vidare...kollade på skor. Men tyvärr är utbudet så fruktansvärt dåligt i Hässleholm...Inget som faller mig i smaken nu när jag redan är "kär" i ett par skor...
Ted provade finskor, men dom hade inga som till bröllopet.
Skönt att komma hem och få lagad mat! Jag mår prima efter att ha sett Ems så fin idag! Hon strålar med sin fina mage!!!
Ted vägrar posera i kläderna, men det får vara så....Iallafall idag...Imorgon ska vi på andra äventyr....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0