Liminionas & Asklepieion

 
 Vi startade dagen med den omåttligt goda frukosten och sedan styrde vi kosan mot...Det första sjukhuset som byggts.

Den lilla grekiska ön Kos har lockat besökare i mer än 2 500 år. I dag kommer miljontals turister hit för att njuta av solen, stränderna och havet. Förr kom man hit för att besöka Asklepieion – världens första sjukhus.

Någon gång omkring 500 f Kr byggdes det första templet på platsen för en helig källa. Då dyrkade man grekiska Apollo här. Men så småningom byggde man ett sjukhus och man började istället dyrka läkekonstens gud Asklepios.

År 460 f Kr föddes öns mest berömda person, Hippokrates. Han kallas ofta för läkekonstens fader och under hans ledning blev Asklepieion en av de viktigaste platserna i Medelhavet.

Av fler än 300 tempel där man dyrkade Asklepios var det på Kos allra heligast.

Patienterna som kom hit fick sova i särskilda rum och beroende på diagnos fick de genomgå olika typer av bad- eller vattenterapi. Men man genomförde också operationer och arkeologerna har hittat massor av kirurgiska instrument vid utgrävningar här i Asklepieion.

I dag återstår bara ruiner av det som en gång i tiden var ett myller av byggnader. Här fanns en viktig läkarskola, badhus, fontäner, tempel och en skattkammare.

Byggnaderna uppfördes på tre terrasser som förbands med tre stora imponerande trappor.

På den översta terrassen fanns det heligaste området i hela Asklepieion, en lund med stora cypresser. När den romerske befälhavaren Turullius lät fälla träd för att bygga skepp så dröjde det bara några månader innan den romerske kejsaren Augustus lät föra honom tillbaka till Asklepieion – där han halshöggs för brottet.

Storhetstiden för Asklepieion började omkring år 400 f Kr och pågick tills en kraftig jordbävning år 26 e Kr. Under den här tiden höll man till och med egna OS-liknande spel med tävlingar i både sport och musik.

År 551 drabbades Kos av en mycket kraftig jordbävning då alla de kvarvarande byggnaderna i Asklepieion förstördes. Platsen föll i glömska och det var inte förrän 1902 som den tyske arkeologen Rudolf Herzog återupptäckte Asklepieion.

Källa: Mikael Jägerbrand

Det var en upplevelse att få se dom gamla ruinerna. Det var så varmt så efter ett tag längtade vi efter bad. Vi styrde kosan vidare mot Liminionas. Ni vet jag såg en bild innan vi åkte ner till KOS. Kunde inte komma på vilken strand på KOS denna bilden var tagen från. Men R klurade ut det och idag for vi dit.

 

Det var verkligen som att komma till en pirat ö. Som på film. Jag blev hänförd.

Vi badade solade och åt på restaurangen som låg på berget som omslöt lagunen. Vattnet var helt kristallklart och det var liv i vattnet. Små fiskar och andra krabater.

Denna kvällen blev efter omständigheter hämtad mat och avnjöts på balkongen. Vi kunde blicka ut över kusten medans vi åt. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0