Välkommen vecka 17

Dagarna går fort nu. I torsdags gick jag in i vecka 17, 5:e månaden. Kan inte fatta att om 4 månader får vi en liten till. Lite skrämmande för det känns inte som om det är lång tid kvar!!!!

Uträkning utgår från dagens datum: Lör 3 okt 2009.
Din graviditet startade Tors 11 jun 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 25 jun 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 115 av 280. (41,1%).
Du är i vecka 17.
Du har gått 16 fulla veckor och 2 fulla dagar (v16+2).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 17 mar 2010
Du har 165 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Graviditetskalendern


Veckor
1 5 9 13 17 21 25 29 33 37 41
2 6 10 14 18 22 26 30 34 38  
3 7 11 15 19 23 27 31 35 39  
4 8 12 16 20 24 28 32 36 40  
Här är du
Klicka på den vecka som är aktuell för dig

Vecka 17

Barnet:

Cirka 18 cm mellan huvud och fötter. Vikten är 90-120 gr. Könsorganen är utvecklade. Kroppen är tunn. Armar och ben är s pinkiga och det mesta av skelettet består fortfarande av brosk som är mjukt och böjligt. Barnet saknar nästan helt underhudsfett. Ögonlock täcker ögonen och de kommer inte att öppnas förrän i vecka 26. Barnet upplever sin omgivning och kan reagera på det som händer på utsidan av magen. Det kan rycka till vid plötsligt höga ljud men lugnar sig oftast vid ett rytmiskt gungande. Barnet har än så länge stor rörelsefrihet inne i hinnsäcken. Ibland blir det en knut på navelsträngen. Det är ovanligt men betyder ingenting eftersom navelsträngen är spänstig och väldigt elastiskt. Barnet väger mer än moderkakan och nu börjar det definitivt synas att du är gravid.

Hjärnans utveckling är intensiv under den andra trimestern. Den skyddas av löst sammansatta skallben. Dessa sluter sig så småningom men fontanellerna, de stora mjuka ytorna mellan skallbenen, kan finnas kvar till dess att barnet är två år.

Mamman:

Magen växer och livmoderväggen tänjs ut allt mer. Kanske känner du vid den här tiden de första rörelserna från ditt lilla barn? Blir du förkyld kan det vara svårare att bli av med besvären än vad du är van vid. Får du problem med nästäppa kan det hjälpa att använda nässpray med koksalt. Använd vanliga näsdroppar med viss försiktighet. Visserligen gör de andningsvägarna fria för en stund, men de irriterar också slemhinnan så att den snabbare blir svullen på nytt.

Ja, nog syns det att jag har en bebis i magen. Mycket fortare denna gången än med Ted i magen. Men ändå sååå fint med magen. Den är så liten och rund. Älskar se magen växa och trivs med den nya kroppen än så länge. Inte gått upp alls lika mycket som när jag väntade Ted, men det kan ju vara för att jag tränar och äter sundare denna graviditeten. Än så länge känns det bra att träna. I torsdags var det spinning/pump som vanligt och det gick bra. MEN ryggen fick jag så ont i. Så igår valde vi att simma istället i badhuset. Ingen spinning, men simning, solning, bubbelpool och bastu. Bebisen verkade tycka om det. Får passa på nu ju. Så skönt att simma med. Funderar på att simma lite oftare. Eller iallafall senare under graviditeten då spinningsadeln inte räcker till mer....ha ha ha.
Yoga väntar jag spänt på att få börja på. Ska prova lite hemmayoga ikväll tänkte jag.
Mår ganska så bra, ont i livmodern och fortfarande kissenödig stup i kvarten känns det som. Yrsel emellanåt. Men har vant mig. Illamåendet har inte gett med sig, men det är inte samma jätteillamående som innan. Kommer emellanåt och är så tufft att bli av med. Igårkväll var det jobbigt...
Mitt luktsinne är fortfarande sjukt bra!! Jag luktar som en katt!! Känner dofter så skarpt och på långt håll!!
Ted somnade på min mage igår. Bebis sparkade och "Storebror" kände ju inte det men bebis gjorde sig hörd och ville nog prata med sin Storbror.
Ted längtar precis lika mycket som jag och Patrik. Han tittar på Barnen i bullerbyn nu och berättar att..
- Vi ska väll inte ha en sådan skrikig bebis som Kerstin?? Hon bara skriker!! Vår bebis skiker inte. Och den ska äta duktigt!!
Förståndiga kloka kille (har han det från mor sin?)....
Får visa magen ikväll, men nu ska vi fortsätta med vårt sovrum. Elutttag kom upp igår och idag är det massa som ska fixas! Svärfar kommer hit och sätter upp elementen. För det har blivit kallt i Skåne. Hoppas på inflyttning snart!! Ska se om mannen min behöver hjälp. Ted får besök av kusinen Julia. Dom ska leka och det kommer nog gå bra. Ted har pratat mycket om henne i veckan. Så over and out sålänge.


Kommentarer
Postat av: Fru Evelina

åh jag vet inte om jag kommenterat din graviditet förr??

I alla fall så GRATTIS! gud så roligt :-)

vad spännande med en nummer två hihi!



har tyvärr inte alls mkt mammakläder, hade ett par jeans men de har jag sålt! Kjolar har jag men dom ska jag nog behålla :-) det finns ju så mkt bra mode nu som även gravida kan ha som tur var!



kramar

2009-10-04 @ 10:13:30
URL: http://happilyeverafter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0