Här har det jäst idag!

Jisses ja! Gjort sexdubbel sats grahamsbullar! Det ni. Deg överallt och jäst och jäst. Bakat ut, sen ska bullarna jäsa igen. Men många blev det. Hoppas nu att dom räcker i en vecka iallafall?
Sen medans bullarna var i ugnen så gjorde jag Amerikanska muffins med choklad i. Ha ha, tokig eller vad? Samtidigt tvättat och eldat. Ted han har varit så snäll idag. Patrik har jobbat och hinner inte komma hem förrän han ska iväg igen. Sen ska vi på kalas.
Hoppas på en lugn lördagkväll nästa vecka!

Läst lite om sammandragningar så tidigt som jag har det...


Vad är skillnaden mellan Braxton Hicks-sammandragningar och verkliga förlossningssammandragningar?

Så tidigt som sex veckor in i graviditeten så kan livmodern, som är en stor muskel, börja att rytmiskt dra ihop sig. Dessa tidiga sammandragningar (som kallas för Braxton-Hicks) av livmodern hjälper till att förbereda livmoder och livmoderhals inför förlossningen genom att bidra till bildandet av fler blodkärl och syreförsörjningen av moderkakan. Dessa sammandragningar är vanligen oregelbundna och smärtfria. Eftersom att de vanligtvid inte påverkar livmoderhalsen så är de heller inte farliga och innebär inte någon förhöjd risk för tidig förlossning.

 

Braxton Hicks-sammandragningar varar vanligtvis omkring två minuter. Även om sammandragningarna kan märkas under den sista hälften av graviditeten så finns det kvinnor som inte alls känner av dem.

Varför har jag Braxton Hicks-sammandragningar?

Som nämndes så hjälper sammandragningarna till att förbättra blodflödet genom moderkaka och till fostret, samt förbereder livmoder och livmoderhals genom att stärka muskler inför förlossningen.

Hur känns en sammandragning?

De är vanligtvis smärtfria, men kan upplevas som obehagliga. Du kan känna att nedre delen av buken blir hård och knyter sig.

Vad kan man göra?
Braxton Hicks-sammandragningar påverkar inte livmoderhalsen, och även om de ökar i frekvens och intensitet mot slutet av graviditeten så är de inte en indikation på att förlossningen är nära förestående. Eftersom det är svårt eller omöjligt att själv avgöra om någon påverkan på livmoderhalsen har förekommit så kan man behöva uppsöka läkare för kontroll.

Om du upplever sammandragninger, smärtsamma eller smärtfria, mer än fyra gånger per timma, eller med mindre än 15 minuters mellanrum bör du kontakta vården. Där kan du vilja att du svarar på följande frågor:

  • när började sammandragningarna?
  • hur ofta och hur länger pågår de?
  • vad gjorde du när de började?
  • har du några andra symptom (som t.ex. kramper, ryggsmärta, flytningar)?

Du kan själv vidta följande åtgärder:

  • avsluta det du sysslar med och ligg ner och vila
  • ligg ner med fötterna i högläger, vilande på vänster sida
  • drick 2-3 glas vatter eller juice eftersom sammandragningar kan ibland bero på vätskebrist

Om symptomen inte avtar inom en timma eller om du inte kan nå din barnmorska bör du uppsöka närmaste förlossningsklinik för utvärdering.

Som jag ser det så har jag ju bara ett fåtal och dom gör inte ont alls. MEN JAG TYCKER ATT DET ÄR SPÄNNADE. Hur kan man tycka att det är spännande, när man vet att det kommer göra så ont när väl förlossningen är på G så man (som jag ville när jag födde Ted) bara vill dö. Känns som om man inte klarar av det, och efter en viss tid är man trött på att bara ligga och ha ont och inte få krysta.

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

 Under en normal graviditet är det vanligt att man upplever sammandragningar av livmodern redan långt innan det är dags för förlossning. Dessa sammandragningar kallas ibland för Braxton Hicks-sammandragningar, efter den läkare som först beskrev dem i den medicinska litteraturen. En annan vanlig beteckning är förvärkar, och de tjänar till att träna och förbereda livmodern på den kommande förlossningen.

 Många oroas av tidiga sammandragningar och de kan också upplevas som obehagliga. I vissa fall kan det också vara befogat att vara uppmärksam på sammandragningarna, särskilt om de ändrar karaktär och blir mer regelbunda, mer frekventa eller börjar bli smärtsamma.

I de allra flesta fall är dock dessa förvärkar ofarliga, och är inte förknippade med någon ökad risk för förtidsbörd. Detta kan illustreras genom den unika undersökning vi genomfört här på sajten där vi frågade gravida kvinnor när under graviditeten de känt sina första sammandragningar .

18% kände sina första sammandragningar innan den 15:e graviditetsveckan, och räknar man samman svaren så visar det sig att hela 45% har känt sammandragningar innan vecka 20. Det skall också påpekas att det inte är ovanligt att genomgå en hel graviditet utan att känna några sammandragningar.

Nu vet jag detta iallafall.



Med Ted i magen V 23

Nu ska jag lyssna lite på härlig musik!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0