Hydrocephalus.


Här kommer lite info om varför vi fick panik igår då Ted sade att han hade ont i sitt huvud, samt alla andra symptomer som tyder på att något kan vara fel på shunten. Vad är en shunt då??

  Första operationen. Ventrikeloperation. Ted 5 ½ månad...

 Ted mår inte bra när vi kommit hem, Faster Katarina och Tina kom och hjälpte till. Läckte likvor (hjärnvätska) från hans opsår. Akut ner till Lund och neurokirurgen.

  

    Operation nummer två. Öppnar upp igen och tar bort "stoppet" som inte vill ge sig...

Februari 06. Teds huvud fortsätter ävxa och denna gången får han en shunt inopererad från skallbenet (sitter fast där) rör som leder ner till buken...där hjärnvätskan kan blandas ut och komma ut i ryggmärgen som den ska.

 Morgonritualen med ordentlig tvätt ggr två tidigt på morgonen innan op.

 Nybadad och sitter för första gången själv med. Han har inte kunnat göra det innan pga det tunga huvudet. Väntar på ssk som ska följa oss ner till operation.

  

Shunten inkopplad och vi åker hem i hopp om att det nu ska funka....Men det blri stopp i shunten och den 9 juni  06 opereras Ted igen..

    
Från det att anlända till det att få telefonsamtalet att operationen är klar och man får komma och mysa med sitt lilla barn. Vänta på att han ska vakna..



Hem nu....Ted somnade i bilen och vi hoppas att detta var sista gången vi åker från Lund och Universitetssjukhuset med en nyopererad liten kille....

  Lite längre in i sommaren...Ted är nu piggelin!!

Hydrocephalus/Vattenskalle.

Hydrocefalus betyder vattenskalle. Det innebär att de hålrum som normalt finns i hjärnan, ventriklar, är förstorade och innehåller en ökad mängd av den normala hjärnvätskan (cerebrospinalvätska eller likvor). Vätskan som ska smörja hjärnan. Vad man tror med man är ännu inte helt säker på vad vätskan är till för. Hydrocephalus kommer från grekiskan och betyder; hydro=vatten cephalus=skalle.

Normalt har en vuxen person ungefär 1,5 deciliter hjärnvätska, likvor (cerebrospinalvätska), fördelat mellan hålrum i hjärnan, ventriklar, och hjärnans och ryggmärgens utsida. Man kan säga att hjärnan och ryggmärgen badar i denna vätska. Sannolikt fungerar den framför allt som en stötdämpare för att skydda den ömtåliga nervvävnaden. Vätskan är som vatten men innehåller även små mängder salter och andra ämnen. Det tillverkas normalt cirka 25 milliliter vätska hos ett nyfött barn och 500 milliliter per dygn hos en vuxen person. Vätskan tas successivt upp i blodbanan. Det rinner flera deciliter hos ett spädbarn per dygn.

Detta beror på en obalans mellan produktion av likvor, som sker i hjärnkamrarna, och dess dränering.

Det kan bero på :

•·         A. stopp i de fina kanaler som förbinder hjärnkamrarna med utsidan av hjärnan och ryggmärgskanalen eller

•·         B. försämrat upptag till blodbanan av vätskan.

Den första typen (A) kan orsakas av missbildningar eller tumörer. Den andra typen (B) ses vanligen efter hjärnblödningar eller hjärnhinneinflammationer.

Vad beror Hydrocephalys på

Barn med hydrocephalus delas in i tre grupper: för tidigt födda barn, fullgångna utan ryggmärgsbråck och fullgångna med ryggmärgsbråck. Orsaken till hydrocephalus hos för tidigt födda bern (10 -12 veckor för tidigt födda) är oftast blödning i hjärnans hålrum, kan bero på en infektion. Blödningen uppstår p g a påfrestningen det innebär att bli född så omogen.

Barn som är har fötts under en fullgången graviditet är lite mer komplicerad. Hos 60 % av barnen orsakas sjudomen under graviditeten. Kan finnas många orsaker, ett exempel är toxoplasmos som den gravida mamman bär på.

Symptom
Symptom på hydrocefalus skiljer sig beroende på ålder. Hos de riktigt små barnen är skallbenet så eftergivligt att huvudomfånget växer. Därför kontrolleras huvudomfånget på barnavårdskontroller. Huvudet växer fort och mycket. Fontanellen är spänd, och venerna vidgas syns tdligast i pannan (skalpvestas) Hjärnan kan inte påverkas i början av stadiet, möjligen klockan som styr pubertetsstarten. Hydrocefalus drabbar cirka ett barn av 1000 levande födda.
Cirka en tredjedel av barnen har samtidigt ryggmärgsbråck
Hos äldre barn och vuxna är huvudvärk och synstörningar vanligast.

Utredning och behandling


Utredning
Utredning av orsaken till hydrocefalus, vattenskalle, utreds med ultraljud, skiktröntgen och magnetkamera. Även dopler undersökningar.

Uppföljning
Behandling av hydrocefalus inriktas i första hand på orsaken, till exempel en blockerande cysta opereras bort. I andra hand avleds den ökade mängden vätska internt med en endoskopisk - (titthåls-) operation eller till bukhålan via en shuntslang.Behandlingen utgörs i de flesta fall av en ventil med shuntslang som löper från hjärnans ventrikelsystem till bukhålan.

Uppföljning
Barn följs efter operationen regelbundet tillsammans med barnneurolog. Alla patienter får genomgå en röntgenundersökning på nytt när de mår bra för att vi skall veta hur stora ventriklarna är efter shuntning. Mondre barn gör ultraljud, men det går inte att göra på barn som blir över ett år. Man ser otydligare, huvudet är  större och skallen tjockare.  Mäter trycket i huvdet, kallas dopler undersökning. Inget som gör ont, är som ett ultaljud på huvudet.

Vissa patienter har en shunt som är omställbar med en magnet utanpå huden.

Vanliga frågor om shuntar från föräldrar och barn

•·         Hur länge skall man ha shunten?
Räkna med hela livet. I undantagsfall kan patienten efter en längre tid klara sig utan shunt eller att patienten istället genomgår en endoskopisk operation.

•·         Hur länge fungerar en shunt?
Bara 60 % klarar sig utan ytterligare operationer under det första året. Det finns dock patienter som haft samma shunt i mer än 15 år.


MÅSTE TACKA SESSAN FÖR DNE FINA BLOGGDESIGNEN SOM JAG FICK IDAG!!!! Thanx Pinglan!!

Nu åter till en förkyld lite kille som ville mysa med sin mamma. Som tur är så har han inte kräkt sedan i morse, men  är tagen och trött. Mammas lille kille.

Kommentarer
Postat av: teddy

tack snälla du för gratulationen :)

och vilken söt liten Ted ni har!!!

2008-10-15 @ 18:25:17
URL: http://caitlin.blogg.se/
Postat av: fine

oj, vilken resa ni har gått igenom... Heja Ted!

2008-10-15 @ 19:59:33
URL: http://fine.webblogg.se/
Postat av: Amandha

Hej!

Hoppas att Ted mår bättre...satt o tänkte på hur otroligt starka ni har varit som tagit er igenom alla operationer ...såg min lilla Alizia framför mig med alla slangar och bandage och hela jag fylldes av tårar. Håller tummarna för Ted ska bli frisk och att han slipper fler operationer långt framöver.

Amandha med familjen

2008-10-15 @ 21:47:30
URL: http://www.amdadesign.blogspot.com
Postat av: emily

min hjälte. tänk vad den lilla kroppen fått gå igenom. den starkaste och tuffaste älsklingen jag vet.

2008-10-17 @ 07:15:43
URL: http://emilystankar.webblogg.se/
Postat av: Cissi

Hoppas att er lille Ted, mår bra nu. Jag hittade denna blogg av en slump. Jag har själv fötts med Hydrocefalus... kika gärna in hos mig. ;)



Kram Kram Cissi

2011-10-08 @ 22:30:46
URL: http://livetmedtvasjukdomar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0